Renung-renungkan...

Assalamualaikum w.t.b. Alhamdulillah, segala syukur dah puji di hadratkan kepada tuhan pencipta sekalian makhluk. Selawat dan salam keatas jnjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Semoga kita semua tergolong dalam kalangan orang yg mendapat syafaatnya di hari pembalasan kelak. Ingat, orang yg beriman kepada Allah dan Rasul ialah orang yg beriman terhadap hari kiamat dan juga hari pembalasan.

Pada hari ini, aku tidak ada apa2 berita terbaru pasal Arsenal yg hendak dikongsikan. Jadi, disini hanya untuk berkongsi sedikit pengetahuan yg ada dengan para pembaca sekalian. Hanya cerita unutk mengambil pelajaran dan pengajaran.

Cerita ini adalah cerita ahli sufi di zaman dahulu. Ahli sufi ini namanya NAsruddin dan dianya tinggal di sebuah desa yg penduduknya memeng mengenal yg Nasruddin ni seorang ahli sufi yg wara'.

Jadi, pada suatu hari, datanglah ke desanya 3 orang yg bijak pandai untuk bertanya seolan yang merumitkan kepada penduduk-penduduk desa dan mendesak untuk mendapatkan jawapan dan sampailah 3 orang ni di desa Nasruddin. Orang-orang kampung di desa Nasruddin awal-awal lagi menolak Nasruddin unutk menjadi wakil penduduk di kampung itu bagi menjawab soalan yang di aju oleh bijak pandau tersebut. Nasruddin dipaksa unutk menajwabnya dan orang ramai berdiri mengelilingi mereka unutk menyaksikan perbicaraan tersebut.

Orang bijak pertama bertanya kepada Nasruddin, "Dimanakah terletaknya pusat bumi ini?"

Nasruddin pun menjawab, "Tepat di bawah telapak kaki saya, wahai saudara."

BAgaimanakah saudara boleh membuktikan hal itu..??"tanya orang bijak pertama.

"Kalau saudara tidak percaya, boleh saja saudara mengukurnya." dengan tenang NAsruddin menjawab persoalan orang bijak tadi.

orang bijak yg pertama tadi diam membisu tidak menjawab. Soalannya dengan mudah dapat dijawab oleh Nasruddin. Sekarang ni, tibalah giliran orang bijak yg ke-2 utk bertanya. " Berapa bnyak jumlah bintang yg beada dilangit?"

Nasruddin pun menjawab, "Bintang-bintang yg ada di langit ini ialah sama banyak dengan rambut yg tumbuh di badan keldai saya ini."

"Bagaimana saudara boleh membuktikan hal ini?" ujar orang bijak kedua td.

"kalau saudara tidak percaya, boleh la saudara bilang rambut di keldai ini dan saudara akan menemui kebenarannya." Nasruddin menjawab.

"Saudara bercakap mcm percakapan kanak-kanak. Mana mungkin orang boleh menghitung rambut di badan keldai ini."

"Ooo..Kalau saya macam budak-budak, mengapa saudara mengajukan pertanyaan sedemikian, bagaimana orang boleh menghitung bintang di langit.?"bls Nasruddin.Mendengar hujah dan jawapan daripada Nasrudin, orang bijak ke-2 pom terdiam dan kelu untuk melanjutkan pertanyaan yg lain.

Sekarang, tibalah giliran orang bijak yg ketiga untuk mengajukan persoalannya. Dikatakan orang yg ketiga ini ialah orang yg paling bijak di antara ketiga-tiga orang itu. Dia nampaknya sedikit terganggu dengan kecerdikan Nasruddin dan terus bertanya, "Nampaknya saudara tahu banyak hal mengenai keldai, tapi cuba saudara memberitahu saya berapa banyakkah bulu yg terdapat di ekor keldai ini."

"Saya tahu jumlahnya," pantas Nasruddin menjawab. "bulu yg terdapat di ekor keldai ini adalah sama banyak dengan jumlah rambut di janggut saudara."

"Bagaimana kamu boleh membuktikan hal ini.?" tanyanya lagi.

"Ooo,,yg tu mudah je..Begini, saudara menecabut sehelai bulu ari keldai saya, dan saya mencabut sehelai ranbut dari janggut saudara. Hah, kalau sama bilangannya, maka benarlah apa yg saya katakan, dan kalau tak betul, salahlah jawapan saya."bijak jawapan dari Nasruddin.

Tentu sahaja orang bijak ketiga itu tidak mahu cara mengira yg sedemikian. DAn, orang-orang desa semakin yakin yang Nasruddin adalah orang yang paling bijak diantara empat orang itu.

Sekian.

Cerita itu adalah hasil pembacaan aku di sebuah laman internet dan aku mengolahkannya mengikut kesesuaian bahasa masa kini. Kesimpulannya yg kita dapat daripada cerita ahli sufi itu ialah tak semestinya soalan yg diajukan kepada kita dijawab seratus peratus dengan fakta. Ada kalanya kita perlu menggunakan logik akal unutk menjawabnya dan jawapan yg diberi adalah jawapan yg dapat diterima oleh akal yg sihat sejahtera.

Cerita di atas dapat dijadikan contoh dengan soalan olh orang bijak kedua kepada NAsruddin. Bertanya mengenai jumlah bintang di langit. Mustahil utk kita menghitungnya kerana jauh dari kita dan yg pling tak logiknya amat banyak sehingga tak terhitung. Sedangkan pasir di pantai tidak terhitung, inikan pula bintang di langit yg tiada sempadan.

Sememangnya tak usahlah kita bertanya soalan2 yg pelik2 kepada orang lain hanya sekadar unutk menguji kepintaran orang dan mengatakan yg hanyalah kita yg bijak kerana orang lain tidak mendapat persoalan yg kita kemukakan. Ingat, sekiranya kita sudah merasakan yg kita ini yg terpintar, terkuat ataupun ter semuanya, ada lagi orang yg lebih kuat, lbih pintar dari kita. Ingatlah kisah Nabi MUsa A.S dengan Nabi Khadir A.S.Ok, au revoir.

Wassalam....jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.