Skip to main content

Lagi Amah Kena Bunuh Kat Saudi

Assalamualaikum walhamdulillah atas segala nikmat - nikmat yang diberi oleh Allah Taala. Dua nikmat yang paling besar adalah nikmat iman dan Islam. Cukuplah hanya dengan menjaga 2 nikmat ini jika nikmat - nikmat yang lain kita tidak tahu untuk menghargainya. Itu cuma pembukaan je daripada ubi. Pendek pom tak pe la..Asalkan ada pengajaran.

Ubi mendapat berita terbaru tentang pembunuhan pembantu rumah berwarga indonesia di Arab Saudi. Jadi, ubi menjangkakan yang berita ini mungkin menjadi topik hangat di berita - berita luar negara sebab sebelum ini kes penderaan amah ni semakin menjadi perhatian masyarakat. Jadi, ubi terus je bukak web yahoo news dan memang sah yang berita tersebut telah pom masuk di web yahoo, Pergh..memang laju la yahoo ni update berita.

Berita penuh klik sini

Kalo korang yang dah baca berita melalui link di atas tu, korang mesti tahu yang penderaan amah ni ada dimana - mana dan termasuk jugak di negara Arab Saudi ini sendiri. Saudi seperti yang kita tahu mempunyai dua tanah haram yakni tanah suci mekah dan juga madinah. Tempat di mana sejarah agama Islam itu bermula. Tapi, apakan daya...tempat tidak dapat untuk mengubah perilaku dan akhlak manusia itu sendiri. Tempat yang suci tidak dapat menyucikan jiwa dan peribadi seseorang itu sendiri.

Pihak indonesia memandang serius perkara ini dan Presiden Indon iaitu Susilo dijangka akan terbang ke Indon untuk membincangkan hal ini dengan pihak Arab Saudi. Ini adalah kes kedua yang berlaku di Arab Saudi yang mana kes pertama tidak melibatkan kematian. Dalam kes pertama, mangsa yang juga warga indon didera dengan begitu teruk sehingga mangsa mengalami trauma untuk beberapa hari. Mungkin di antara pembaca perasan tentang berita ini.

Mangsa dikatakan didera dengan digunting bibirnya, dilecurkan di beberapa bahagian anggota badan dan juga mengalami kecederaan retak pada jari tengah tangannya. Ubi rasa, manusia semakin hilang nilai - nilai kemanusiaan di dalam diri mereka. Walaupun mereka berada di dalam negara Islam bahkan berada di tanah suci itu sendiri, mereka masih lagi boleh melakukan perkara yang seumpama itu. Betapa dasyatnya manusia zaman sekarang. Kes kedua ni ubi tak pasti area mana kejadiannya, tapi kes kedua ni ubi dapat tahu yang mangsa bekerja di bandar madinah dan sekarang ini berada di hospital madinah.

Majikan kepada amah - amah ni macam mengambil amah untuk tempat melampiaskan amarahnya. Ibarat tubuh badan amah yang digajinya itu seperti batu yang  boleh dipukul disepak dan dibanting. Kalolah tubuh amah - amah ini sememangnya keras seperti batu tak pe la jugak nak banting ke nak terajang. Tahan la jugak kan?Ehehe...tubuh lembik macam batang pisang nak seterika macam seterika baju. Panas la kan?Haha..

Jadi, ambikla iktibar daripada peristiwa ini yang mana antara manusia dengan manusia yang lain mempunyai talian persaudaraan. Tanpa mengira bangsa dan kaum, semuanya daripada darah Adam a.s. Cuba korang bayangkan yang korang berada di tempat amah yang kena seksa tu. Bibir digunting, tubuh dijadikan papan alas untuk menggosok kain. Ape macam? Best ke tak? Ehehe...

Demontrasi dilakukan di Jakarta diluar kedutaan Arab Saudi

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-