Skip to main content

azam ::


Assalamualaikum..
Sujud dan syukur kepada Allah Taala kerana apa – apa aja…
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w.

Rasanya sudah terlewat jika aku ingin membicarakan tentang tahun baru 2011. sekarang ni dah 5 hari bulan. Kalau nak cerita fasal azam tahun baru tu memang tak digalakkan. Fasal apa aku cakap macam tu? Sebab kita kena buang stail pasang azam pada tahun baru ni. Kita hidup ni, tiap2 hari memang kena ada azam dan ada target.

Tapi, orang cakap yang azam tahun baru ni kena ada. Azam tahun baru ni macam azam yang besar la. Azam yang sememangnya dibajet dalam dua. Sama ada jadi ataupun tak. Sama ada tertunai ada pom tak? Tu yang masalah tu. Diorang memasang azam yang belom pasti lagi sama ada tertunai ataupun tidak. Islam tidak mengajar umatnya untuk bercakap di awangan. Percakapan yang tidak berasas. So, kalo sape yang ada azam kat tahun baru tu, mintak tukar untuk menjadikannya sebagai azam harian.

Korang bangun tido tu, first sekali baca doa dan lafaz syukur kepada Allah Taala kerana masih lagi diberi nafas dan juga nikmat kesihatan untuk korang tidor balik pada malam nanti. Syukur fasal apa? Syukur sebab korang mampu lagi untuk beribadah untuk Allah Taala. Tidak lain dan tidak juga bukan, yang kerja kita ataupun tugas kita di atas dunia ini adalah untuk beribadah kepada Allah. Semua makhluk yang Allah ciptakan di alam ini tidak lain hanyalah untuk beribadat kepadanya dengan sepenuh ikhlas.


.  Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.-surah Ad-Zariyat ayat 56

yang atas tu kira macam tazkirah la sikit. Eheh..mana yang baik tu korang ambik je la…hari hari korang pasang la azam dan target korang yang perlu dicapai ari tu. Korang kena pastikan usaha korang tu selari dengan target yang korang nak capai tu. Tak tercapai azam ataupun target korang kalo setakat usaha di bibir saje. Pakai air liur memang senang je. Jangan jadi macam Pok Ping. Nak semua benda pakai niat je. Haha…dia tu tak pe la…ada kerajaan langit. Korang? Apa yang ada?

Ari tu aku ada cakap nak citer fasal lawatan senior yang datang kat tempat aku belajar ni. Aku fikir fikir balik macam tak perlu pom untuk diceritakan sebab tak de point penting yang begitu banyak untuk diceritakan. Mungkin aku tak dengar betul betul time dia cakap ari tu. Maklum la, dari awal lagi aku dah pasang niat yang aku nak p makan. Jadi, memang betul la kan yang niat tu selari dengan perbuatan kita. Hahaha… hujah akal yang aku kemukakan ni harap korang dapat terima dengan akal yang sihat la kan??ehehe..

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-