azam ::


Assalamualaikum..
Sujud dan syukur kepada Allah Taala kerana apa – apa aja…
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w.

Rasanya sudah terlewat jika aku ingin membicarakan tentang tahun baru 2011. sekarang ni dah 5 hari bulan. Kalau nak cerita fasal azam tahun baru tu memang tak digalakkan. Fasal apa aku cakap macam tu? Sebab kita kena buang stail pasang azam pada tahun baru ni. Kita hidup ni, tiap2 hari memang kena ada azam dan ada target.

Tapi, orang cakap yang azam tahun baru ni kena ada. Azam tahun baru ni macam azam yang besar la. Azam yang sememangnya dibajet dalam dua. Sama ada jadi ataupun tak. Sama ada tertunai ada pom tak? Tu yang masalah tu. Diorang memasang azam yang belom pasti lagi sama ada tertunai ataupun tidak. Islam tidak mengajar umatnya untuk bercakap di awangan. Percakapan yang tidak berasas. So, kalo sape yang ada azam kat tahun baru tu, mintak tukar untuk menjadikannya sebagai azam harian.

Korang bangun tido tu, first sekali baca doa dan lafaz syukur kepada Allah Taala kerana masih lagi diberi nafas dan juga nikmat kesihatan untuk korang tidor balik pada malam nanti. Syukur fasal apa? Syukur sebab korang mampu lagi untuk beribadah untuk Allah Taala. Tidak lain dan tidak juga bukan, yang kerja kita ataupun tugas kita di atas dunia ini adalah untuk beribadah kepada Allah. Semua makhluk yang Allah ciptakan di alam ini tidak lain hanyalah untuk beribadat kepadanya dengan sepenuh ikhlas.


.  Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.-surah Ad-Zariyat ayat 56

yang atas tu kira macam tazkirah la sikit. Eheh..mana yang baik tu korang ambik je la…hari hari korang pasang la azam dan target korang yang perlu dicapai ari tu. Korang kena pastikan usaha korang tu selari dengan target yang korang nak capai tu. Tak tercapai azam ataupun target korang kalo setakat usaha di bibir saje. Pakai air liur memang senang je. Jangan jadi macam Pok Ping. Nak semua benda pakai niat je. Haha…dia tu tak pe la…ada kerajaan langit. Korang? Apa yang ada?

Ari tu aku ada cakap nak citer fasal lawatan senior yang datang kat tempat aku belajar ni. Aku fikir fikir balik macam tak perlu pom untuk diceritakan sebab tak de point penting yang begitu banyak untuk diceritakan. Mungkin aku tak dengar betul betul time dia cakap ari tu. Maklum la, dari awal lagi aku dah pasang niat yang aku nak p makan. Jadi, memang betul la kan yang niat tu selari dengan perbuatan kita. Hahaha… hujah akal yang aku kemukakan ni harap korang dapat terima dengan akal yang sihat la kan??ehehe..

No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.