Skip to main content

Apa Itu TAKUT

Salam semua. Alhamdulillah. Dapat lagi kita menghirup udara segar sambil2 mengadap laptop dan survey internet kan? Kalo tak survey internet, sah2 dah tak masuk site ni kan? Aku pom dah lama tak update... jarang-jarang update untuk isi masa boring... bukan tak de keje..tapi malas a.k.a M.A.L.A.S.

So, kali ni aku just nak share sedikit tentang bab takut kepada Allah Taala. Macam perkongsian ilmiah la. Aku sampaikan secara santai je apa yg aku dapat dengan masuk kelas kat sini. Mana yang baik, aku share. Huk2. And up to korang la sama ada nak baca atau tak. Aku tulis ni sekadar nak hangatkan balik apa yang aku baca.

So... terus kepada topik kita. Syeikh aku kata yang bab takut kepada Allah ni ada 4 pembahagian atau pun 4 bahagaian semuanya. Aku senaraikan yang 4 itu dahulu :

1. Takut Wajib
2. Takut Syirik
3. Takut Haram
4. Takut Harus (Jaiz)

Selama kita hidup ni, kita perasan sangat yang perasaan takut sentiasa je ada mengikuti kita. Takut kena saman sbb tak de lesen, takut bapak marah sebab hisap rokok, takut mati sebab merempit, dan takut-takut yang korang rasa sendiri.. Aku nak senaraikan contoh takut ni pom banyak sangat.

So, semua takut yang korang alami tu, tak lari daripada 4 takut yang aku senaraikan kat atas tu. Insya Allah, pasni korang akan dapat mengenal pasti, kategori mana kah yang korang ada perasaan takut tu.Dan haruslah ingat untuk kita menjauhi takut yang no 2, dan no 3 itu..(takut syirik dan takut haram).

Pertama, takut wahib. Takut ni tak dapat tidak kena ada  juga dalam diri kita yang beriman dengan Allah dan NAbi Muhammad S.A.W. Takut wajib, iaitu takut kepada Allah Taala yang mana makna secara jelasnya adalah dengan takutnya kita kepada Allah Taala membawa kita mentaati semua suruhannya dan meninggalkan segala larangaNya. Takut jenis inilah takut yang dinamakan dengan wajib. Wajib ada dalam diri kita. Kita secara jelas dapat tahu yang orang-orang membuat maksiat kepada Allah, adalah orang yang kurang rasa takutnya kepada Allah. Sudah hilang takut mereka terhadap Allah disebabkan tebalnya maksiat diorang kepada Allah. Memang tak dinafikan tak ada manusia sekarang yang bebas daripada dosa.( Dulu pun tak de jugak kan selain daripada Nabi S.A.W). So, sebaik2 orang yang buat dosa adalah orang yang cepat taubatnya. Kita tak nak dengan banyak dosa kita kepada Allah menyebabkan sukar untuk kita mendapat hidayah daripadaNya.

Kedua, takut Syirik. Takut ini adalah takut yang ada pada orang musyrik yang mana takutnya adalah takut kepada benda-benda sembahannya. Takut ini menafikan takut mutlak kepada Allah. Menggantikan takut kepada Allah dengan takut kepada bahan sembahannya. Jauhilah takut jenis ini kerana ia dengan jelas boleh membawa kepada seseorang itu keluar dari Islam. Contoh : Syiah Rafidhah takut kepada imam2 dakwaan mereka. Diorang mengagungkan imam-imam ini pada peringkat teratas sekali.

Ketiga, takut Haram. Mesti ada yang keliru dengan takut jenis kedua ini. Takut jenis kedua ini adalah yang haram juga, sama je dengan takut jenis yang ketiga. Bezanya kat sini, takut ketiga ni tak sampai kepada tahap yang menyebabkan seseorang itu keluar dari Islam. Walaupun begitu, berhati-hatilah dengan takut jenis ini walaupun dia nampak ringan berbanding jenis kedua tadi.

Makna yang boleh diterangkan kat sini adalah; takut jenis adalah dengan takutnya kita kepada sesuatu makhluk itu menyebabkan kita meninggalkan sesuatu yang disuruh oleh Allah Taala dan melakukan apa yang dilarangNya. Inilah takut yang diharamkan. Aku datangkan satu contoh. Seorang pekerja yang takut kepada majikannya meninggalkan solat 5 waktu kerana takut bosnya akan marah. Sudah jelas, takutnya pekerja tadi kepada bosnya membawa dia meninggalkan apa yang disyariatkan oleh Allah. Mungkin dengan contoh ini korang dah jelas apa maksud takut yang ketiga ni.

Keempat, takut harus ataupun takut mubah. Dipanggil juga takut ini adalah takut tobi'e. Takut yang sememangnya ada selari dengan penciptaan manusia. Semacam fitrah. Sudah ada bersama semasa Allah jadikan manusia itu. Takut yang ada sejak kecil lagi. Contohnya, semasa  kecil korang semua takutkan mak  bapak korang akan marah kalo tak tinggalkan solat. Ini adalah jenis takut tobi'e. Seorang anak takutkan kedua ibu bapanya. Semaca kecil jugak, korang selalu je takut bila melalui tempat gelap sorang-sorang. Time tu korang terpengaruh dengan cite-cite misitk daripada datuk korang. Tapi, bila besar, takut tu secara beransur-ansur akan lenyap. Tapi, tak lah hilang 100 peratus. Itu lah takut yang tobi'e.

Cukuplah 4 pembahagian takut. Harap-harap korang sudah dapat mengkelaskan perasaan takut yang ada dalam diri korang tu. Sudah lumrah yang takut korang bukan satu je. Huk2..so, korang pandai2 lah elakkan takut yang Syirik dan takut yang haram.

Comments

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-