Skip to main content

Hasad menghasad

Dalam terbelek satu majalah ni, aku tertarik dengan satu artikel pasal hasad dengki. Memang sudah sifat manusia tidak dapat lari daripada sifat hasad ini. Allah telah ciptakan manusia dengan satu fitrah dalam dirinya punyai hasad dengki, cuma terpulang kepada kita bagaimana utk mengontrolnya. Kalo tak dapat nak mengontrolnya dengan baik..antena pom lintang pukang..alamatnya kurang baik la tu..

Qabil dan Habil berbalah pom sbb seth tan durjana menghasut dan menghembuskan hasutan berbaur hasad sampai ke tahap boleh berbunuhan. Orang yang hasad ni tak ke mana akhirnya sbb nanti, amalannya akan burn gitu je... ibarat daun kayu yang kering dibakar oleh api. Siap berasap lagi utk menghalau nyamuk.. Kat sini aku datangkan istilah2 yang bersamaan dengan hasad, tapi mempunyai makna yang lain2..

HASAD DENGKI : berharap dan b'usaha agar sesuatu nikmat yg dianugerahkan oleh Allah Taala kpd seseorg itu terhapus begitu saje dan hlg dari org t'sebut. HUKUMnya adalah HARAM sepakat ulama'.

GHIBTAh : ini adalah perkataan dlm bahasa arab. Kalo dalam bm lebih kurang iri hati la. Maksudnya, seseorg berharap nikmat yg dimiliki oleh org lain dapat juga menjadi miliknya tanpa berharap nikmat org tersebut luput dah lupus darinya. HUKUMnya HARUS jika berkaitan dengan urusan dunia dan SUNAT jika berkaitan dengan ibadah.

MUNAFASAH : munafasah ni lebih kurang bersaing. Bersaing utk mencapai sesuatu sprtimana yg dimiliki olh org lain. HUKUMnya adalah HARUS selagi mana tidak melampaui batas kemampuan seorang manusia.

P/S : sabda Rasulullah S.A.W : "Janganlah saling hasad dan janganlah mencari kesalahan orang lain dan jangalah bermusuhan serta saling mendiamkan, dan jadilah kamu bersaudara " - ( riwayat Muslim )

Comments

 1. lamo ubi x update weh. haha. duk msia doh ko loni me?

  ReplyDelete
 2. kemah sek madinah..tazkirah

  ReplyDelete
 3. pengisian di petang hari..terima kasih :)

  ReplyDelete
 4. saya baru tau perkataan ghibtah dengan munafasah...terima kasih :)

  ReplyDelete
 5. mknanya kte bleh brasa ghibtah trhdp org yg mlakukan ibdh lebih drp kita? mcm tu ke mksudnye pk ustad,,

  ReplyDelete
 6. kita boleh je utk merasa ghibtah tu,,yg mana dia akan mendorong kita utk lebih beribadah dr orang yg kita jeles tu..tu namanya iri hati yg positif,,dlm masa yg sama kita tak mengharapkan dia akn berhenti dari amalan dia..heee

  ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-