# 8 ENTRY TANPA TAJUK

hari ni aku tengok ramai je status member fb dok post salam maulidur rasul. ok la tu.. ingat jugak kita kepada Nabi kita. tetapi, jangan setakat salam je.. sertakan sekali dengan selawat ke atas junjungan Nabi s.a.w. kalo boleh, tiap2 hari post la kat wall tu selawat ke atas nabi. automatik orang yang tengok tu akan membacanya biar pun sekadar dalam hati. buat pahala dalam senyap.

tapi, tempat aku belajar ni. tak leh nak sambut maulidur rasul. aku terima je sebab hujah yang didatangkan adalah benar. hujah alquran dan sunnah. bahawasanya sahabat - sahabat dahulu tidak pernah merayakan hari kelahiran nabi itu sendiri. sedangkan zaman sahabat adalah zaman yang kuat amalan agamanya. 

menyambut maulid ini juga dikatakan amalan kaum Nasrani yang menyambut kelahiran Nabi Isa a.s. sedangkan nabi kita melarang kita menyerupai sesuatu kaum dalam amalam ibadat mereka. hujjah mereka jelas dan paling selamat. hujjah bersumberkan AlQuran dan AsSunnah.

tapi, tak juga aku kata yang menyambut maulid tak boleh. luar dari sini, ada je para ilmuwan yang mengharuskan menyambut hari maulid selagi ia tidak bercampur dengan perkara perkara yang haram. contoh, majlis sambutan yang tidak bercampur di dalamnya lelaki dan perempuan, tidak beriktikad yang menyambut maulid adalah ibadah, tidak ada kelebihan meraikan maulid dan pelbagai lagi.

para ilmuwan mengharuskannya adalah untuk menyuburkan ingatan kita terhadap Nabi s.a.w memandangkan ramai je umat Islam sekarang ni yang semakin lupa dengan ajaran Islam. semakin jauh daripada akhlak Nabi s.a.w yang merupakan akhlak yang terindah.

bagi aku, kedua - duanya ada hujah masing. cuma jangan pelik jika ada orang cakap yang maulid ni tak leh. ada orang yang berpegang dengan boleh merayakan maulid dan ada juga yang berpegang yang maulid ni langsung tak boleh menyambutnya.

** yang penting, banyakkan selawat kepada nabi, usaha perlahan - lahan untuk mengikuti sunnahnya. itu adalah sebesar - besar tanda kecintaan kita kepada nabi.

salam dari traveller..haha

19 comments:

 1. bersalji lagi ke kat sana?putih2 tu salji ke?

  qatar pun tak cuti , sepi tanpa sebarang sambutan namun hati berbunga rindu pd Rasullullah nabi junjungan kita. selawat dan salam buat nabi Muhammad saw.

  ReplyDelete
 2. perarakan di Malaysia ni hanya budaya org kita je.. pernah timbul kontroversi pasal benda tahun lps kalau tak silap.. ustaz2 bedebat..

  ReplyDelete
 3. oh yeke.. bru tahu...thanks share^^

  ReplyDelete
 4. Sentiasa saling ingat mengingati sesama muslim .. :D

  ReplyDelete
 5. sambut boleh tp ikut syariat Islam kn?
  selawat atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.

  ReplyDelete
 6. ya, yang penting banyakkan selawat dan salam ke atas junjungan besar kita..

  ReplyDelete
 7. Salam Maulidur Rasul~
  lma tak menyinggah sini..
  erm benar biarlah ingtn terus pd baginda dgn m'gamalkan sunnah baginda.Insya-Allah...

  ReplyDelete
 8. salam maulidur rasul adik terr!~

  ReplyDelete
 9. oh, aku baru tahu pasal benda ni.

  terimo kasih.

  demo keno try nasi kak wok tu
  sedap.
  ringkas dan muroh.

  ReplyDelete
 10. betul jugak tu, sambutan tu tak penting, yang penting mcm mne kte amalkan sunnah nye.....

  ReplyDelete
 11. assalamualaikum H.J...betul tu selawat ke atas Nabi kita selalu yer...:)

  ReplyDelete
 12. terima kasih share;)
  selama ni xtau pun:)
  salam maulidur rasul:))

  ReplyDelete
 13. aku baru tgk tb

  die kate kene cinta Rasulullah
  kalau cinte kene sebut S.A.W. masa orang lain sebut Rasulullah S.A.W. lepas tu kene ingat...mase makan ingat sirah nabi..

  hurmm capai matlamat CINTA tu dlu

  ReplyDelete
 14. ^__^
  bkn stakat hri ni aje.. tpi tiap saat.. =)

  ReplyDelete
 15. yup, yg penting jangan lupa berselawat

  ReplyDelete
 16. lain tempat lain budayanya. kat msia ni memang bersempena untuk mengingati nabi Muhammad SAW.

  ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.