Ijma'

entry ni agak ilmiah sikit. korang yang jemu baca cuma perlu gerakkan mata dari atas ke bawah sambil tangan yang memegang mouse skroll ke bawah.. lepas tu tekan butang x kat sebelah kanan tab..haha..dah tahu blog bosan, tapi suh skroll ke bawah jugak kan??

ijma'. ijma' adalah salah satu bab dalam usul feqh dan juga merupakan salah satu sumber rujukan dalam Islam selepas 2 rujukan yang penting, AlQuran dan Hadis. Ijma' kalau dalam bahasa mudah adalah sepakat. sebulat suara. Contoh ijma': semua ulama' berpendapat yang solat 5 waktu adalah wajib. sebulat suara. tak de sorang pom yang nafikan.

Makna Ijma' dari segi bahasa mempunyai 2 makna. Pertama adalah sepakat (ittifaq) dan kedua adalah berazam (al-'azm). Manakala dari segi makna istilahnya : sepakat ulama mujtahid daripada umat Nabi Muhammad s.a.w dalam urusan syariah (agama) selepas kewafatan Nabi Muhammad s.a.w.

Semua ulama' bersepakat yang ijma' adalah hujah yang digunakan dalam agama Islam kecuali beberapa imam. Antaranya adalah Ibrahim An-nizom (imam muktazilah) dan juga Abu Hasan Al-basri. Mereka ini berpendapat yang ijma' bukan dalil dalam Islam dan tidak digunakan sebagai hujah.

**sila bagi hint sama ada korang suka entry macam ni ataupun tak..hehe

antara 2 ulama besar yang bersidang.

Ijma' Ijma' Reviewed by Hafizin Jamil on Sunday, February 12, 2012 Rating: 5

22 comments:

  1. usul fiqh..antara hukum yg disepakati selain Quran dan Hadis.ijma' ni lepas kewafatan nabi ke?lupe la..kalo slh tlg betulkan ye...mmg best tp penin sket nk hafal nama2 ulama2 tu...rindunya kat buku usul fiqh tu..huhu

    ReplyDelete
  2. erk aku jujur ye
    suke sbb ilmu bru
    tak suke sbb bosan

    jdi plihla

    ReplyDelete
  3. ijma, 1st time dgr term tu... thanks for the info :)

    ReplyDelete
  4. :) ijma' ulama.......sepakat kata valentine day haram....

    ReplyDelete
  5. ijma' selepas takde hukum dalam al quran dan hadis.

    ReplyDelete
  6. suka dengan entry sebab berilmiah dan boleh mendapat ilmu yang mungkin asing buat saya...

    ReplyDelete
  7. i got a new wonderful word today. love to know more something that's related to our muslims religion :)

    ReplyDelete
  8. bgus dik..kak taw sikit 2psal ni sbb dulu ngaji syariah..hohoho..tq for sharing ^^

    ReplyDelete
  9. suka je entry cmni..

    student IRK ke??

    ReplyDelete
  10. mane2 p0n blh..kdg2 bace seronok gak bile dpt tau bnde baru..tp kdg2 nk bace mls :P

    ReplyDelete
  11. pernah belajar time kelas agama dekat matrik dulu.
    ustazah tuh explain lebih kurang sama dengan yg hj explain,
    tengs sebab ingatkan lagi.
    (ulang benda yang sama lagi mudah nak ingat kan? )
    :)

    ReplyDelete
  12. kena suka sebab ilmu + memang sedang belajar benda nie..orang Islam patot tahu benda nie kot supaya tak konpius.

    ReplyDelete
  13. teringat blaja QS dgn syariah kt skola dl,pastu dlm asas hukum islam ade gak present tajuk ijmak ni.hehe
    bagus share ilmu HJ...banyakkn lg ya.hihi

    ReplyDelete
  14. Aku suka entri berbentuk mcm ni. Penyampaiannya ringkas, mudah dan tak sarat sangat. Senang nak faham.

    ReplyDelete
  15. okay je entry mcm ni. bagi ilmu dekat org yg still xtaw lagi. but since dulu sekolah agama dah sampai darjah khas, tahu jugaklah pasal ni. and kebaikan dia, boleh ingatkan balik apa-apa yang lupa. :)

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Powered by Blogger.