Skip to main content

Raya ke Tujuh

Hari raya ketujuh bersamaan dengan 7 syawal. Hari raya mungkin sudah habis buat mahasiswa dan mahasiswi kerana ada antara mereka sudah berangkat menuju ke kampus masing - masing. Mungkin cuti mereka pendek dan aku yakin, mereka dapat manfaatkan cuti mereka yang pendek tu dengan benda yang berkualiti. Moment yang dapat disimpan dalam memori untuk terus tersenyum di hari yang mendatang.

Aku masih menghitung hari untuk berangkat ke Madinah. Rabu nanti. 29 Ogos. Doakan moga aku sampai dengan selamatnya. Cuti aku yang singkat membuat hari - hari aku memang padat. Keluar pagi balik malam. Tapi, tak kemana sangat pun.. lepak - lepak dengan member sambil kongsi - kongsi cerita kehidupan. Imbas kembali kenangan zaman budak remaja. Masa untuk bergelak ketawa. Tak nak fikir lagi masalah pelajaran.

Memang kehadiran Syawal amat bermakna di bumi Malaysia kerana tradisi orang Melayu menjadikan Aidilfitri masa untuk ziarah menziarahi sanak saudara. Kalau bukan Aidilfitri, entah... aku rasa saudara aku yang dekat tu pun belum  tentu lagi aku dapat jumpa. Saudara yang muda tak pe la.. kita beranggapan yang kita dan dia masing - masing ada masa yang panjang lagi untuk bersua muka. Mungkin Aidilfitri akan datang. Tapi, yang tua ni.. bila - bila masa dia boleh pergi.



**orang Ireland dengar - dengar sampai Malaysia hari ni.. minta - minta bawa balik buah tangan sekali..haha

Comments

  1. selamat hari raye.. selamat pulang ke madinah.. selamat selamat semua

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum H.J....selamat hari raya mama ucapkan dan mama mohon maaf jika ada terkasar bahasa yer...:)

    ReplyDelete
  3. 29 ogos nk blk madinah semula ye?
    semoga selamat semuanya ye..

    wahh ada org ireland nak blik?
    ehem ~ =P





    slm syawal,
    cik ana

    ReplyDelete
  4. amboiii balik mesia ka...

    mai laa beraya kat uia..

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam syawal.

    Semoga dipermudahkan segala urusan untuk pulang ke Madinah.

    Take care. :)

    ReplyDelete
  7. tp weh mati tak knl usia

    xsempat nk g skodeng kau ngn da geng ritu

    ReplyDelete
  8. raya memang terasa singkat masa nya .. sedar x sedar dah raya ke 7 .. sok dah nak mula kerja ..

    kalau di perantauan nie memang x banyak agenda kan .. selalu tgk kawan2 yg duk jauh nie macam tu lah , dpt beraya di kedutaan pun dah menyeronokkan .. ;)

    harap HJ tabah disana ye .. sekejap je tuu ..

    ReplyDelete
  9. Selamat pulang ke Madinah..
    salam lebaran yer.. mana taw, raya lagi 3-4 tahun akan dtg boleh dtg rumah plak..
    hehhehe



    peace

    ReplyDelete
  10. Tak sempat nak 31 ogos kat sini.

    ReplyDelete
  11. Tak sempat nak 31 ogos kat sini.

    ReplyDelete
  12. semoga selamat sampai sana nanti...

    ReplyDelete
  13. moga selamat sampai bos.
    selamat hari rayo.
    maaf deh kalo ado saloh silap.

    ReplyDelete
  14. tapi yg muda pun boleh anytime dijemput Ilahi kan kan.. :D akak membizi je raya taun dik, org mai umah x benti.. wuuuu

    eh ko balik x bulan sebelas nt? kenduri akak mohon bg alamat nt akak nk pos kad

    ReplyDelete
  15. selamat hari raya!!

    selamat kembali ke kampus~~

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum H.J...dah nak balik semula yer mama doakan agar selamat sampai di sana yer...:)

    ReplyDelete
  17. update la update la

    (sambil hentak kaki)

    ReplyDelete
  18. tq singgah blog aku bro. aku tunggu hang update. hehe

    ReplyDelete
  19. terima kasih singgah blog sy. boleh dah update blog. bersawang dah ni. huhu. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-