Skip to main content

Adik - adik PMR

Tahniah kepada adik - adik yang berjaya mendapat result yang cemerlang dalam PMR. Tahniah juga kepada ibu bapa kerana berjaya membentuk anak - anak yang cemerlang serta bijak pandai dalam pelajaran. Sesungguhnya pelajaran akademik itu akan lebih kukuh dan mantap jika digabungkan dengan pelajaran rohani dan sahsiah. Pelajaran dunia dan akhirat.

Kepada yang kurang berjaya, jangan lah kita menambah pula duka adik - adik mahupun anak - anak kita. Usah lah diejek sekiranya mereka gagal. Bagilah galakan dan semangat untuk mereka terus gagah untuk bangkit meneruskan perjuangan yang belum selesai. Perjuangan mereka yang kemuncak di alam persekolahan adalah SPM. Boleh dikatakan yang SPM adalah kayu ukuran kemana mereka selepas ini. Salah satu antara kayu - kayu ukuran.

Sekiranya ada adik kita mahupun anak yang tidak mengambil PMR, usahlah gusar kerana tuan blog pun tak menduduki PMR. Tuan blog masih dapat meneruskan hidup yang sihat walaupun tidak mengambil PMR, tetapi tuan blog mungkin akan sedikit terpesong jika tidak mengambil SPM. Jadi, yang mana kurang berjaya dalam PMR, usahlah bersedih kerana masih jauh lagi perjalanan di hadapan. Di hadapan sana masih banyak lagi liku, ranjau onak dan duri sepanjang perjalanan kita.

Janganlah sesekali jemu dan berputus asa dalam menjadikan jalan hidup kita ini selamat daripada jurang dan liku. Usahlah takut kepada onak dan duri di sepanjang laluan. Cekal dan tabahkanlah diri untuk menepis segala halangan tersebut. Sudah menjadi adat dan lumrah kehidupan yang penuh segala ujian dan cabaran. Ujian untuk menguji sejauh mana pergantungan kita kepada Allah.

** sesungguhnya kita tidak pernah keseorangan. Allah sentiasa ada bersama dengan kita. Allah juga menghantar seseorang mahupun sesiapa di kalangan hambaNya untuk bersama - sama dengan kita. We never walk alone.

Comments

  1. tetibe rase termotivasi ngn entry ko

    adekah aku adik2 pmr?

    ReplyDelete
  2. akak setuju sgttttttttt berjaya dalam pelajaran seiring dengan berjaya ilmu akhirat itu perlu!! eh jatuh wajib pun ekceli ihihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-