Adik - adik PMR

Tahniah kepada adik - adik yang berjaya mendapat result yang cemerlang dalam PMR. Tahniah juga kepada ibu bapa kerana berjaya membentuk anak - anak yang cemerlang serta bijak pandai dalam pelajaran. Sesungguhnya pelajaran akademik itu akan lebih kukuh dan mantap jika digabungkan dengan pelajaran rohani dan sahsiah. Pelajaran dunia dan akhirat.

Kepada yang kurang berjaya, jangan lah kita menambah pula duka adik - adik mahupun anak - anak kita. Usah lah diejek sekiranya mereka gagal. Bagilah galakan dan semangat untuk mereka terus gagah untuk bangkit meneruskan perjuangan yang belum selesai. Perjuangan mereka yang kemuncak di alam persekolahan adalah SPM. Boleh dikatakan yang SPM adalah kayu ukuran kemana mereka selepas ini. Salah satu antara kayu - kayu ukuran.

Sekiranya ada adik kita mahupun anak yang tidak mengambil PMR, usahlah gusar kerana tuan blog pun tak menduduki PMR. Tuan blog masih dapat meneruskan hidup yang sihat walaupun tidak mengambil PMR, tetapi tuan blog mungkin akan sedikit terpesong jika tidak mengambil SPM. Jadi, yang mana kurang berjaya dalam PMR, usahlah bersedih kerana masih jauh lagi perjalanan di hadapan. Di hadapan sana masih banyak lagi liku, ranjau onak dan duri sepanjang perjalanan kita.

Janganlah sesekali jemu dan berputus asa dalam menjadikan jalan hidup kita ini selamat daripada jurang dan liku. Usahlah takut kepada onak dan duri di sepanjang laluan. Cekal dan tabahkanlah diri untuk menepis segala halangan tersebut. Sudah menjadi adat dan lumrah kehidupan yang penuh segala ujian dan cabaran. Ujian untuk menguji sejauh mana pergantungan kita kepada Allah.

** sesungguhnya kita tidak pernah keseorangan. Allah sentiasa ada bersama dengan kita. Allah juga menghantar seseorang mahupun sesiapa di kalangan hambaNya untuk bersama - sama dengan kita. We never walk alone.

3 comments:

  1. tetibe rase termotivasi ngn entry ko

    adekah aku adik2 pmr?

    ReplyDelete
  2. akak setuju sgttttttttt berjaya dalam pelajaran seiring dengan berjaya ilmu akhirat itu perlu!! eh jatuh wajib pun ekceli ihihihi

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.