Skip to main content

Hadis 5

Sabtu pagi bersamaan 4 Februari merupakan kelas Hadis pertama untuk sem ini. Hadis 5 lebih tepat. Bermakna sudah empat sem subject hadis aku belajar dan hadis lima adalah subject terakhir hadis. Boleh dikatakan yang semua lecturer mengajar subject hadis ni adalah baik - baik dan friendly dengan pelajar. Nada suara yang lembut dan gaya pengajaran yang memberi kesan.

Pintu kelas 109 dibuka. Kelihatan seorang orang tua dipimpin oleh seorang pemuda memasuki kelas. Di tangannya kelihatan tongkat. Perlahan dia berjalan dengan sebelah tangannya dipimpin oleh pemuda tadi. Nampak keletihan. Ditariknya perlahan kerusi, dan dia duduk sambil bersandar. Senyap seketika. Dalam 5 minit. Hanya kedengaran deruan nafasnya. Tenang setiap tarik dan hembusan, tapi kuat bunyinya.

Dia memakai cermin mata. Bulat dan tebal kantanya. Aku mengintai anak mata dia di balik kanta tebal itu, ternyata gagal. Kanta itu silau dek cahaya lampu dalam kelas. Lebih kurang lima minit, kelas sepi tanpa bunyi. " Berapa bilangan kamu dalam kelas ni?" dia menyoal. Aku tahu, yang kat depan aku sekarang ni adalah lecturer untuk subject Hadis tu. Dekat sini, lecturer itu dipanggil dengan nama 'syeikh'. Semua lecturer. Menunjukkan rasa hormat.

"Dalam 20 orang, syeikh.." seorang pelajar menjawab. Ye... bilangan pelajar dalam kelas tu dalam lingkungan 20 orang atau lebih. Hanya 2 barisan setengah sahaja. Ternyata minggu ni pelajar masih lagi sibuk dengan urusan jadual. Setiap kali sem, memang macam ni. Gelagat pelajar - pelajar arab dengan pekerja - pekerja pejabat dekat sini. Beratur panjang, hanya untuk urusan selama 2 3 minit. Pekerja lebih banyak dari minum teh daripada sibuk bekerja. Tak semua. Tapi rata - rata memang macam tu.

Syeikh memulakan percakapan. Suara dia serak - serak basah. Janggutnya memutih. Syeikh membuka kalamnya dengan topik tentang kelebihan ilmu. Memang kebiasaan macam tu. Muqadimah pelajaran dimulakan dengan kelebihan - kelebihan dalam menuntut ilmu. Memberi perangsang buat pelajar untuk menuntut ilmu bukan kerana pointer, tetapi kerana ilmu itu sendiri. Ilmu yang dapat membuat kita lebih dekat kepada Allah.

Syeikh menceritakan yang ilmu itu adalah seperti susu. Seperti mana yang diumpamakan oleh Rasulullah s.a.w. sendiri. Susu adalah minuman yang paling banyak khasiat dan kelebihannya. Begitu juga dengan ilmu. Sangat besar manfaat dan sangat besar ganjaran orang yang menuntut ilmu. Diceritakan juga yang setiap makhluk akan meminta ampun kepada Allah untuk setiap orang yang menuntut ilmu di jalanNya. Hebat bukan ganjaran orang yang menuntut ilmu?

Aku hanya diam, meneliti setiap tutur kata syeikh. Kadang - kadang tangan mengeluarkan handphone dari poket, melihat jam. Tiba - tiba syeikh diam. " Jam berapa sekarang?" syeikh bertanya. Aku kaku. Ku sangkakan kelakuan ku tadi disedari oleh syeikh, membelek - belek handphone ketika dia bercakap. Mungkin syeikh tidak senang dengan kelakuan aku.

" Masa dah habis syeikh ". Rupanya soalan itu adalah umum untuk semua pelajar. 8.25 pagi. Masa untuk subject hadis dah tamat. Syeikh menutup pembelajaran. Masa yang akan datang insyaallah akan dibicarakan tentang adab menuntut ilmu menurut apa yang syeikh kata tadi. Aku tengok semua budak bergegas keluar. Aku duduk sebentar memerhati syeikh. Ternyata syeikh tidak berganjak. Aku mengandai yang syeikh sedang menunggu pemuda yang memimpinnya tadi datang. Membawa dia ke kelas yang seterusnya. Ternyata tidak. Aku tidak punya masa untuk menunggu. Aku terus keluar kelas. Berharap yang syeikh tadi dapat berjalan dengan baik. Agar dikurnikan kesihatan yang baik untuk terus menabur khidmatnya.

**FA tak bagi text masa tengah class.. :D

Comments

  1. tgk hp sgt masa syeikh ngajar ye..hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe menarik cara sheikh tu smpaikan ilmu dia..tak terfikir selama ni yang ilmu di umpamakan seperti susu.. menarik sekali :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-