Skip to main content

Sabar Lagi

Dalam selama kita menanti sesuatu, kita akan terasa lama dari detik kepada detik yang seterusnya. Bila tiba saat waktu itu, pernah tak kita terlintas yang penantian kita selama ni tidak lah selama mana yang kita fikirkan? Sedarkah kita yang penantian itu adalah sesuatu yang sangat berat untuk ditanggung biarpun waktu yang perlu ditunggu sekitar sejam hingga ke dua jam. Penantian itu suatu penyesakaan. Zahir dan batin. Pernah dengar bukan?

Tak percaya? Cuba tunggu queue untuk cucuk duit dekat atm. Satu barisan yang dalam 9-10 orang beratur untuk mengambil duit, dan kita adalah orang yang ke 11. Terasa lamakah akan terasa untuk sampai saat kita mengambil duit dari mesin atm tersebut. Tak lama..? Sebentar sahaja..? Memang orang itu seorang yang penyabar. Salute untuk orang yang macam tu.

See, hidup kita tak dapat lari daripada perbuatan sabar. Sabar dan terus sabar. Kalau diikutkan, semua kita nak cepat je. Tak nak lambat, tak nak menunggu. Tak nak jadi orang yang last. Semua kita tak nak, tapi.. sabar..? Sabar ye.. of course kita nak sabar kan..? Sabar tu sebahagian daripada iman bukan..? Ye, mulut kita kata nak, hati kita kata nak.. tapi, perbuatan kita kata tak nak.. otak kita tak nak. " Serioussss, bosan gila kena tunggu, boring!" tu dalam fikiran kita kan..? Fikiran yang tak sabar.

Tapi, Allah suruh kita bersabar  bukan? Mesti ada part yang best  bila kita disuruh bersabar.? Siap Allah offer yang tinggi - tinggi lagi sebagai habuan buat orang bersabar. Dalam Surah Al Asr, Allah siap highlightkan lagi pasal sabar yang mana orang - orang sabar ini dia tidak akan tergolong dalam golongan yang rugi.

Sabar itu cukup indah dalam menanti kerana kita pasti akan dapat hasil yang berbaloi. Bahkan mungkin lebih daripada itu lagi. Makin lama kita bersabar, makin cantik ganjaran yang kita akan dapat nanti.Tak begitu Farah Alishya? Sebab itu Allah meletakkan sabar sebagai syarat untuk memasuki syurgaNya yang maha hebat dan maha luas. Sabar dalam melakukan ketaatan dan ibadah kepadaNya dan juga sabar daripada melakukan kemungkaran dan perbuatan yang dilarangNya? Mudah bukan. Kuncinya adalah sabar.

**orang bujang mesti sabar dalam menanti jodohnya. hihi.

Comments

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-