Masing - masing

Politik tengah rancak. Harga emas tengah turun. Madinah makin panas. Hati bertambah rindu. Tengok, semua benda tersebut masing - masing tidak mempunyai kaitan dengan yang masing - masing. Masing - masing punya isu tersendiri dan pengolahannya yang tersendiri. Sebagaimana hidup seseorang. Masing masing punyai agenda masing - masing.

Banyak kan masing - masing? Biasalah, masing - masing ada cara masing - masing. Ikut citarasa individu masing - masing untuk penggunaanya. Politik tanah air makin panas. Siap ada markaz partis yang kena bom lagi. Dah macam movie pula lagak politik di Malaysia. Penuh dengan konspirasi. Sehingga siap ada khabar angin mengatakan sampai berpuluh billion duit digunakan untuk berkempen. Kalau betul sampai berbuluh billion. Sah, ini gila!!

Sementara politik tengah rancak dan hangat membara, pengerusi Public Gold menyarankan agar sesiapa yang punya duit lebih untuk membeli emas. Dikatakan harga emas turun mendadak sejak dari tahun 90 an. Mungkin dia juga ada dengar khabar angin perbelanjaan yang digunakan untuk berkempen tu mencecah puluhan billion. Beli emas ni elok untuk simpanan bagi aku. Tapi make sure duit untuk beli tu adalah duit lebihan yang memang dikhaskan untuk menabung. Jangan sesekali terkejar untuk membeli emas sehinga duit untuk keperluan licin. Utamakan keperluan dari kehendak. Prinsip ekonomi asas.

Politik rancak, harga emas mendadaknya turun. Madinah menggelegak kepanasan. Menggelegak? Tidak lah sampai menggelegak, tapi cukup untuk menggambarkan yang Madinah sekarang ini semakin panas dari hari ke hari. Hari ke hari menuju musim panas. Suhu sekitar 30 - 33 darjah celcius. Mungkin terlalu panas untuk orang yang sekarang ini berada di Dublin.  Kan FA? Haha. Dikhabarkan juga tiadanya shortsem untuk tahun ni di Universiti Islam Madinah disebabkan tarikh puasa Ramadhan terlalu hampir dengan tempoh pembelajaran. Hmmm.. no shortsem.

Hari - hari yang semakin panas. Panas juga kah hati ini dengan rindu.? Itu soal hati, hanya empunya hati yang tahu bagaimana situasi dan keadaan. Undercontrol atau pun overcontrol. Rindu itu adalah satu anugerah sebagaimana satu lirik lagu nasyid. Empunya rindu perlu tahu cara manage rindu dengan baik. Perlu tahu cara untuk menjinakkannya. Kadang - kadang rindu itu perlu disuntik dengan pelali agar jangan terlalu buas. Kadang - kadang perlu disebat pedih agar jangan terlalu memberontak. Kadang - kadang perlu jumpa pakar kaunseling agar lebih motivate. Tidak begitu FA?

**FA, rindu awak.. hehe

2 comments:

  1. baru tau yang madinah makin panas.. alert juga yang emas dah turun.. masih hold dari beli emas..

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.