Politik dan Kehidupan

Nun jauh di Malaysia mesti tak habis lagi pasal politik. Tajuk entry pun aku nak letak perkataan politik jee. Haha. Dah memang sebati dah politik dengan kaum melayu ni. Pelbagai isu hangat dimainkan sekarang ni. Pelbagai manifesto sibuk dijulang. Lepas PRU nanti, redalah sikit tu. Tunggu 5 tahun lagi untuk hangat kembali. Tunggu manifesto baru pula. Kita lupakan manifesto yang tak terlaksana.

Ni bukan entry politik, ni adalah entry bebas. Tidak terikat dengan mana - mana parti politik. Tidak terikat dengan mana - mana syarikat kerajaan. Hanya seorang yang miliki account google dan menggunakan khidmat google blog untuk menulis. Hehe. Kalau google bertanding, menang besar ni.
Ni juga bukan nak cerita pasal google. Sebernarnya ini adalah cerita kehidupan. Manusia seperti kita ni, tak kira dari parti apa pun.. kerja apa pun, asalkan dia itu adalah keturunan adam dan hawa, semuanya akan menjalani empat peringkat yang kehidupan.

Itu adalah kepercayaan Islam. Lain dengan kepercayaan agama lain. Kalau agama Hindu, ada banyak kehidupan, tak ada last, tak ada kehidupan. Asyik hidup menjelma jadi orang lain. Kalau buat jahat, then mati... lepas tu dia akan hidup lagi dalam jelmaan jasad orang lain. Kalau hidup sebelum tu diorang jahat, kehidupan selepas itu mereka akan diberi pilihan untuk bertaubat. Karma katakan. Nanti dah habis manusia kat bumi ni habis la kot kehiupan diorang. Sebab tu keling kalau gaduh rela mati sebab tahu diorang akan hidup balik. hehe. Ini bukan nak mengata Karpal Singh yang menolak hudud ye.

Sekarang kita telah berada diperingkat kedua dalam peringkat kehidupan. Iaitu hidup di dunia dan di atas muka bumi. Peringkat pertamanya kita semua sudah melepasinya ketika kita berada di rahim ibu kita. Ketika mana ditiupkan roh kita ke dalam jasad. Ketika itu kita sudah hidup, berada di dalam janin. Tapi, semuanya memori teringah kat sana kita lupa. Memori kehidupan mereka masa tu. Sudah tidak ingat apa yang mereka lakukan selama 9 bulan di sana. Masa tu kita juga tidak tahu betapa peritnya ibu kita menanggung sakit.

Hanya tinggal dua lagi baki kehidupan kita. Iaitu hidup di alam barzakh atau pun di alam kubur. Tak perlu risau kerana kita semua pasti akan melaluinya. Setiap orang kubur masing - masing kan.. ? Sibuk buat apa kan..? Last sekali adalah kehidupan di akhirat. Kehidupan yang tiada penghujungnya nanti. Kehidupan yang kekal abadi. Bergembiralah orang yang kekal hidupnya di syurga, dan meranalah orang yang kekal hidupnya di neraka Allah.

**Lelaki itu punya tanggungjawab yang besar. Bimbinglah isteri kamu dan ahli keluarga kamu menuju syurga kerana kamu adalah ketua mereka. Setuju tak FA? Heee

2 comments:

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.