Skip to main content

Teori Konspirasi Versi Ubibadok

Esok 5 May wei.. Ye.. 5 May. Ramai je manusia manusia yang menunggu saat 5 May ni sejak sebulan yang lepas lebih kurang. Benda yang dalam 5 setahun sekali je ada dekat Malaysia. Sampai bangla bangla pun turut tumpang gembira sebab dapat ic baru. Haha. Sampai cina - cina menyatakan rasa tidak puas hati sebab dianak tirikan berbanding dengan bangla ni. Entah la Malaysia, susah nak faham percaturan politik ni. Ye laa.. Tuhan sendiri ada sebut yang manusia itu sendiri zalim kepada dirinya sendiri.

Aku percaya semua majoriti rakyat Malaysia nak satu sistem pilihan raya yang bersih. Tidak ada libatkan pengundi hantu ini semua. Bukan nak tuduh.. tapi dah memang ada bukti untuk kes - kes yang lepas. Sehingga kita sendiri tidak tahu, masih keliru sebenarnya yang mana satu pilihan rakyat kehendak. Kita tahu ada unsur orang - orang asing di bawa masuk untuk mengundi bagi meraih undi sesuatu parti. Tindakan yang sangat memalukan dan pengecut mungkin. 

Bukan apa, kalau betul orang - orang asing ini di bawa masuk dan punyai autoriti untuk mengundi sebagai rakyat Malaysia yang sah, ini bermakna mereka mendapat kerakyataan Malaysia dengan mudah sekali. Sangat mudah, tidak hairan kita lihat bagaimana mat mat bangla berterabur je di mana - mana dan sampai ada suatu kawasan tu, sekali tengok tu kita ingat kita merentas pintu sesuka hati dan berada di New Delhi dah. Ketara sangat. Tak mustahil jika kes seperti di Sabah berulang lagi. Mahukah kita?

Kita susah - susah melaungkan hak bumiputera. Kelebihan sebagai bumiputera. Dapat itu ini semua atas nama kita anak Melayu. Tapi.. kalau semua peluang pekerjaan ini direbut oleh mat mat bangla ni. Ke mana kita sebagai generasi yang bakal menguasai negara nanti. Ye.. mungkin kita kata, " Alaaa..bangla tu kerja sebagai kuli je.. mustahil untuk dapat part dalam bahagian profesional. " Owh... mungkin satu konklusi yang bijak... mungkin.

Tapi kita kena ingat, kebanyakan mereka ini punyai kerakyatan Malaysia dan mereka berhak mendapat hak yang adil. Jika mereka berusaha bersungguh dan dengan pengalaman mereka dan juga kemahiran, tidak mustahil company company besar akan mengambil dan membayar khidmat mereka. Kita kena ingat, company tidak lihat siapa yang akan bekerja dengan dia. Dia tak tengok Melayu, Cina, India, Bangla ke Keling. Apa yang mereka tengok mutu perkhidmatan dari segi cekap dan kematangan selama berpengalaman dalam sesuatu bidang.

Then... kita sebagai Anak Melayu yang akan keluar daripada universiti bersama segulung ijazah nanti akan termenung. Fikir sebentar. " Alaaaa.. lamanya nak 5 tahun lagi.." Kenapa 5 tahun lagi? Sebab nak tunggu janji - janji manis dan manifesto - manifesto parti - parti yang akan bertanding seperti, " Undi kami, demi peluang pekerjaan untuk anak - anak Melayu.. " Berputar di tempat yang sama. Orang je yang berubah, nama lain - lain. Tapi mentaliti tetap sama. Daya fikir masih lagi daya fikir Melayu. Segulung ijazah tadi tidak lari kemana, hanya ibarat sebuah penyata pinjaman yang perlu dilunaskan dengan jumlah sekian sekian. Mati pun mungkin dalam keadaan berhutang. Hihi. Minta dijauhkan sama - sama.

*Aku tak tunggu 5 tahun.. tunggu setahun lebih je ni. Betul tak FA?

Comments

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-