Kekalahan Arsenal dengan Dortmund

Okay, kekalahan pertama Arsenal sejak 12/13 match tanpa kalah. Kalah di halaman sendiri pula tu. Sudah habis rekod yang ingin dibanggakan. Arsenal musim ni tidak dapat mengalahkan rekod unbeaten Arsenal zaman Henry. Tidak apa, ayat penyedap hati sentiasa ada. Musim depan ada lagi kan? Haha. Sebenarnya aku turut kecewa dengan kekalahan malam ini. Kalah di Emirates Stadium pula tu.

Arsenal sudah bermain dengan baik pada malam ni. Walaupun pada awalnya gol kita sudah dibolosi oleh jaringan lawan, kita tetap bermain dengan baik sehingga Giroud berjaya menjaringkan gol penyamaan pada minit 40. Rintik - rintik salji turun berirama seakan bersedih dengan kekalahan Arsenal malam ni. Tidak mengapa, suatu pengajaran juga kepada fans Arsenal yang game ni memang sudah adat dia. Mesti ada je akan kalah sebab satu team tu tak selamanya akan perfect. 

Berbalik kepada ulasan permainan tadi, pada minit 50 lebih, Arsenal memasukkan Cazorla menggantikan Wilshere. Kelihatan Wilshere cedera pada buku lalinya. Masukknya Cazorla menyebabkan tempo permainan menjadi semakin pantas tetapi tidak mengubah keadaan buat Arsenal melainkan pada minit 80 lebih Lewandowski menjaringkan gol buat Dortmund sehingga berakhir pada babak perlawanan kita kalah dengan 1 - 2. Kita asyik leka menyerang dan mereka mendapat peluang keemasan untuk menjaringkan gol. Dortmund bukan calang - calang pasukan. Mereka memang patut dipuji.

Shazwani

Sagna - Mertesacker - Koscielny - Gibbs

Arteta 

Ozil - Ramsey - Rosicky - Wilshere

Giroud

Minta maaf kalau posisi aku susun kat atas adalah salah. Aku tak ingat sangat posisi. Paling pasti pemain di atas adalah first eleven untuk malam ni. Pada last - last minit, Wenger mengeluarkan Rosicky dan juga Ramsey yang mana masing - masing digantikan dengan Gnabry dan juga Bendtner tetapi tetap tidak dapat menjaringkan gol atau pun dijaringkan gol. Result tetap sama sehingga ke wisel penamat dengan kekalahan Arsenal 1 - 2. Satu ujian buat Wenger untuk memperbaiki mana yang patut dalam corak permainan. First touch tadi tak menjadi sangat, dan long pass banyak yang dapat dipotong oleh pemain Bortmund.

***
Mengharapkan comeback Arsenal melawan Crystal Palace yang baru dibaham oleh Fulham.

No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.