Menangani Masalah Writer's Block

Manusia kadang-kadang akan ada satu detik dan ketika yang dia akan jadi blur semacam je. Otak mereka semacam tidak berfungsi dengan baik. Seolah - olah mereka 'stuck' pada sesuatu kedudukan dan tidak dapat mara ke hadapan. Tidak tahu apa yang hendak dibuat dan diperbuatkan. Bila dalam keadaan semacam ni, manusia tadi dalam keadaan sedar, dia mengerti apa yang dialaminya dan oleh sebab itu, kadang - kadang dia akan merasakan yang dianya berada dalam keadaan yang bodoh.

Sama juga keadaan yang dialami oleh seorang penulis. Istilah yang sering diguna pakai adalah 'writer's block'. Kondisi yang bertepatan dengan istilah ni adalah bilamana penulis mengalami kebuntuan serta kebantutan idea dan tidak dapat meneruskan penulisan. Benda ni tidak menentu dan bergantung kepada penulis tersebut berapa lama tempoh untuk writer's block ni. Ada yang hanya dalam 2 3 jam, dan ada juga yang sampai 2 3 tahun sehingga kariernya sebagai penulis berakhir dengan begitu saja.

Ada sorang member yang aku kenal, dia semacam minat dengan politik ataupun dunia kepolitikan sehingga ada seteru yang menggelarnya sebagai seorang liberalis. Dia juga kerap kali menulis dan menghantar idea penulisannya kepada tabloid - tabloid tempatan untuk disiarkan. Dia ada bagitau aku, "aku kalau stuck masa tengah menulis, writer's block ke, kalau dapat ganja memang selesai la masalah." Aku tak ambil serius apa yang dia kata. Tak nak ambil serius dengan mempercayainya bulat - bulat yang dia pernah mencuba ganja. Aku layan je lah, "ooo.. macam tu eh..?" Mungkin dia sekadar melawak.

Apa yang dia bagitau tu mungkin ada benarnya. Benar pada teori yang ganja atau dadah umumnya dapat menyelesaikan masalah writer's block kepada penulis. Benda ni kalau difikirkan secara mendalam memang ada betulnya. Benda - benda najis yang mengkhayalkan semacam ni seakan menyebabkan fungsi otak untuk berada pada paras yang tertinggi untuk fokus. Sebab tu kita ada dengar ramai yang bekerja sebagai pemandu - pemandu lori yang positif dadah. Mereka mengambil najis ini untuk membantu otak mereka untuk fokus supaya tidak tidur ketika memandu. 

Alternatif dadah ini adalah alternatif bagi orang yang pendek akalnya. Alternatif untuk orang yang ingin mendapat hasil dalam masa yang singkat. Alternatif untuk orang yang mahukan kejayaan melalui jalan pintas yang salah. Alternatif untuk orang yang mempertaruhkan iman dan kehidupannya untuk menjadi hina. Banyak lagi alternatif lain dan semuanya terpulang kepada individu itu sendiri bagaimana ingin merawatnya. Ada yang dengan terapi mendengar muzik ataupun lagu, ada yang dengan mengambil masa beberapa hari dengan melancong ataupun bersiar kemana  - mana tempat untuk mencari inspirasi baru. Ternyata alternatif mereka lebih sihat dan selamat.

Ubat yang paling berkesan untuk writer's block adalah dengan set up minda kita sendiri. Bermula dengan penanaman benih niat dan kata hati sendiri kepada minda. Seterusnya, jika masih tidak nampak baiknya, cubalah dengan mendengar alunan bacaan Al-Quran sambil menulis. Terbukti dalam Islam yang dengan mengingati Allah adalah penyebab kepada hati yang tenang. Bahkan bukan saja terbukti, tetapi itu adalah janji Allah. Hati yang tenang dengan pastinya mengarah kepada otak dan minda yang segar dengan idea yang fresh untuk digarap!

*****

1 comment:

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.