Arsenal Kalah dengan Man Utd 0 - 1

Terkesima aku malam ni bila Arsenal kalah di gelanggang Man Utd dengan jaringan 0-1. Apakan daya, takdir sudah tertulis. Arsenal sudah kalah. Biasanya susah untuk Arsenal kalah di gelanggang lawan. Apa yang penting, Moyes sengih gembira dan fan Man Utd boleh berbangga untuk satu musim lagi. Terkesima dan terkedu memang ada sebab aku predict yang paling kurang pun Arsenal yang menang dengan Man Utd 1-0. 

Player kita dah main macam biasa malam ni, cumanya taktikal Wenger sedikit berlainan. Mertesacker dan Rosicky tidak diturunkan sebagai kesebelasan utama disebabkan selsema. Vermaelan dan Flamini masing - masing mengambil tempat menggantikan mereka. Apa yang aku nampak pada malam ini ialah Wenger meletakkan Arteta dan Flamini sebagai defensive midfielder. Percaturan ini nampak sedikit cacat untuk Arsenal melakukan serangan dan ternyata pada 45 minit pertama Man Utd lebih banyak menguasai bola.

Shazwani
Sagna - Vermaelan - Koscielny - Gibbs
Arteta - Flamini
Ramsey - Ozil - Cazorla
Giroud

Man Utd menjaringkan gol melalui hasil tandukan RVP. Gol dari sepakan penjuru. Aku tak hairan dengan gol jaringan RVP. Cuma yang hairannya adalah RVP nampak sangat bersemangat meraikan gol jaringannya. Seakan memperli Arsenal dan juga para peminatnya di Stadium Old Trafford. Caranya membuatkan fan Arsenal sebelum ni tidak menyimpan apa dendam menaruh perasaan benci kepadanya. RVP? Mana hormatnya awak kepada fans Arsenal. Hihi.

Pada separuh masa kedua, Wenger menggantikan Flamini dengan Wilshere, Bendtner dengan Cazorla dan akhir sekali Gnabry dengan Arteta. Masuknya Gnabry menampakkan sedikit bahagian serangan Arsenal mula produktif. Gnabry memang layak diberi pujian dan setaraf dengan Chamberlain. Ketiadaan DM menyebabkan Arsenal mampu menyerang dengan lebih efektif dan mencipta banyak peluang selain daripada menguasai bola pada bahagian pertahanan Man Utd. Tapi, apakan daya... masa tidak mencukupi. Kalah tetap kalah dengan jaringan 0-1.

Apa - apa pun, walaupun kita kalah... kita masih lagi berada di puncak liga. Kedudukan ini tidak menjamin yang kita akan kekal kerana banyak lagi perlawanan yang berbaki sebelum liga berakhir. Kalahnya kita harus dijadikan pengajaran yang pasukan hebat tak selalunya akan menang. Sebagai fans, kita harus mengambil langkah pertengahan, jangan berlagak dan jangan sombong dengan sembang berasap berapi apabila team kita selalu menang. Kelak kita akan tahu bila team kita kalah walau sekali. Haha. 

1 comment:

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.