Skip to main content

Berhati - hati Ketika Berada di Tanah Suci

Mungkin masih ramai yang mengganggap orang - orang yang berada di sekitar Mekah atau Madinah semuanya adalah baik - baik belaka. Tidak salah untuk bersangka baik terhadap semua orang bahkan itu adalah yang lebih baik dan lebih elok. Namun, perlu diingatkan yang tempat yang suci, tempat yang mulia tidak menjamin bahawa manusia - manusia berada di dalamnya turut mulia.

Dalam kawasan Tanah Haram (Mekah dan Madinah) ada sahaja pencuri - pencuri dan penyeluk saku. Mereka itu Islam tetapi mereka seakan tidak takut dengan hukuman Allah even Kaabah berada dekat dengan mereka ataupun kubur Nabi S.A.W hampir dengan mereka. Sebab itu, mana - mana jemaah yang datang menunaikan umrah ataupun haji, diminta untuk berhati - hati. Sentiasa mengambil berat tentang dompet yang berada dalam saku ataupun kocek lebih - lebih lagi selepas melakukan urusan penukuran mata wang.

Terbaru, ada satu kes yang mana ada seorang lelaki yang dipercayai ahli Syiah yang menyamar sebagai perempuan. Menyamar perempuan adalah senang bagi yang berada di Tanah Arab. Hanya menyarung jubah hitam dan berpurdah. Zahirnya cuma nampak biji mata dan yang selebihnya hanya berbalut dengan kain hitam. Syiah ini menyamar dan agendanya adalah dengan membahagikan gula - gula kepada kanak - kanak ataupun jemaah perempuan yang berada di sekitar tanah haram.

Gula - gula ini dikatakan gula - gula yang telah diubahsuai dan boleh menyebabkan jemaah perempuan menjadi mandul. Ini adalah agenda syiah yang paling licik dan jahat. Mereka lebih fokus kepada kanak - kanak perempuan. Mungkin juga kesan gula - gula ini lebih efektif kepada kanak - kanak yang belum lagi baligh. Begitu jahat dan kotor perbuatan dan pemikiran mereka. Sanggup menggunakan apa sahaja atas nama dendam kepada sunni.

Rentetan itu, mana - mana jemaah yang datang menunaikan umrah ataupun haji, diminta untuk berhati - hati apabila menerima sesuatu barang daripada orang yang tak dikenali hatta mereka semua ini berada di tanah suci. Tidak dinafikan sememangnya ramai yang suka bersedekah kurma mahupun kekacang kepada para jemaah di kawasan tanah suci. Mereka ingin merebut pahala bersedekah tetapi ada segelintir yang menggunakan cara ini dengan salah dan melebihi batasan. Syiah itu ternyata jahat. Api permusuhan yang tak pernah padam.

Jadi, ambil perhatian ye para jemaah yang ingin datang ke Mekah dan Madinah. Tanah yang suci, tanah yang mana tersebarnya Islam dan tanah kelahiran Nabi terakhir s.a.w itu tak menjamin semua yang berada di dalamnya akan masuk syurga. Tidak menjamin yang semuanya adalah orang - orang yang baik. Hanya yang menjamin kebaikan adalah iman dan takwa di hati.

Gambar gula - gula yang dikatakan datang daripada Iran untuk memandulkan para wanita Sunni.

Comments

  1. Info yg sgt bermakna.. X sangka sanggup mereka pergunakan anak2 kecil .

    Bab pencopet dompet mmg selalu yg terkena . Duit duduk dlm kocek yg berzip pun blh hilang. Pantas mereka ni menyeluk saku

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-