Adab Sudah Pergi

Assalamualaikum. Perlahan tangan merayap untuk mengetip keyboard yang kecil. Nampanya cuti bakal berkakhir sehari lagi. Ahad ini sudah mula sesi persekolahan dan terpaksa pula berdepan dengan midterm exam. Mengeluh tiada guna. Seminggu yang berlalu sangat tidak produktif. Tiada guna. Tanggung sendiri. Sudah tidak boleh direkonsiliasi lagi. Cuma fokus dengan apa yang ada sekarang.

Sambil membelek laman facebook, ternampak seseorang cuba menulis di wall kawannya dengan perkataan 'hb'. Sudah dapat mengagak apa yang dimaksudkan. Singkatan 'hb' itu untuk 'happy birthday'. Bagi aku, kalau sekadar nak tulis 'hb' sebegitu dekat wall seseorang sebagai tanda ucapan hari lahirnya, baik tak payah ucap langsung. Cuma senyap buat tak tahu. Itu jalan pintas yang paling baik bagi aku.

Nampak sangat tiada keikhlasan dekat situ. Memang betul yang ikhlas itu hanya tuhan yang dapat menilai. Namun, tanda - tanda tiada keikhlasan itu sudah dapat dikesan  melalui gaya bahasanya awal-awal lagi. Paling kurang jika rush sangat pun, tulis lah dengan ejaan yang penuh. Tidak sampai dua minit pun untuk tulis 'happy birthday', 'selamat hari lahir'. Orang kita, semakin hari semakin hilang adab. 

**aku malas nak wish birthday orang, sebab tu aku hide birthday aku dekat fb. 

5 comments:

 1. Betul tu HJ, mcm malas2 & tak ikhlas je tulis gitu.
  Akak pun hide birthday gak. Kesian lak org nanti rasa terpaksa wish. :)

  ReplyDelete
 2. betoi betoi. akak pun tak suka tengok orang wish macam tue. baik takyah wish langsung. orang pun tak sakit hati

  ReplyDelete
 3. Rasanya kaklong x pernah lg taip hb . Mcm x berapa ikhlas je gayanya. Tp niat org kita x tau. Maybe busy sgt ke

  ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.