Ramadhan Ini Sedikit Berbeza 1435 / 2014

Pejam celik pejam celik ni rasanya dah tak terasa sangat sudah dekat sebulan berada di Malaysia sejak pulang dari Madinah. Blog pun tak terupdate dengan berita kepulangan tuan penulis ke tanah air. Pertama sekalinya, aku nak ucapkan selamat berpuasa buat Muslimin dan Muslimat dan para blogger. Walaupun terlambat, tapi Ramadhan masih belum berakhir. Ye dak? Semoga puasa kalian semua akan diterima Allah. Celakalah anak Adam apabila berakhirnya bulan Ramadhan tapi dosanya tidak diampunkan oleh Allah.

Ramadhan tahun ni seakan berita perit buat umat Islam. Gaza diserang, dibedil bertubi - tubi oleh Iblis Israel tanpa mengambil kira kemuliaan umat Islam menyambut Ramadhan yang berpuasa di siang hari. Mereka mungkin sempat bersahur, tapi tidak dapat menjamin apakah mereka dapat juga berbuka di dunia ini. Mungkin mereka akan berbuka di syurga bersama para penghuni Gaza yang lain. Syahdu nan pilu dengan saudara kita di sana. Doa untuk mereka adalah senjata kita yang utama bagi kita yang tidak mampu mengangkat senjata untuk menolong mereka.

Saat Gaza diburu dan dikepung dari segenap penjuru, Malaysia pula dikejutkan dengan tragedi yang menyayat hati. Tragedi yang pasti merobek hati dan jantung keluarga mangsa yang terlibat. MH17 ditimpa bencana. Tanpa salah dan tanpa silap, sebuat pesawat Malaysia Airlines di tembak dengan peluru berpandu dari darat tanpa meninggalkan seorang penumpang pun yang hidup. Kekejaman apakah dunia kita sedang alami sekarang ini? Moga Allah membalas dengan balasan yang setimpal. Benarlah firman Allah, tangan manusia itu sendirilah yang merosakkan muka bumi ini. Ya, dunia semakin uzur dan semakin hampir dengan penghujungnya.

Ramadhan datang bertamu. Di Gaza, di Iraq, di Syria dan di Rohingnya kita boleh tengok saudara kita di sana tidak aman untuk melakukan ibadah kepada Allah sekaligus untuk merebut malam seribu bulan di bulan yang mulia ini. Tapi, kita di sini dengan suka dan gembiranya membazirkan peluang keamanan dan ketenangan dengan membeli belah di pasar raya. Bilal mengalunkan azan, sedangkan kita pula sibuk untuk menghidupkan enjin kereta. Ingin mengejar sale dan jualan murah di pasaraya. Kita masih terlena dalam kelalaian. Itu adalah hakikat.

5 comments:

 1. eh... habis ngaji dah ko? buleh raya di Malaysia la tahun ni ins sha allah...

  ReplyDelete
 2. muhasabah.. moga Allah ampuni kita.

  Bro, jom iftar reramai.. roger ostad jiji terr!

  ReplyDelete
 3. Eh dah ada kat tanah air? Selamat berpuasa dan selamat menyambut aidil fitri yg bakal tiba tak lama lagi

  Ye lah.. Kaklong pun heran, dlm Allah beri kita teguran dan kesedihan ni pun ramai yg masih lalai gembira sakan shopping sana sini time yg sepatutnya difokuskan utk ibadah. Byk time lain yg sesuai kot...

  ReplyDelete
 4. Allah..dua2 sedih. Gaza mahupun Malaysia. Hmm..

  ReplyDelete
 5. bencana, tragedi, bala... itu semua ujian...

  taoi kita tak sedar, kit yang bersenang-lenang pun sebenarnya sedang diuji... kan?

  ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.