Status Hadis ; Tuntulah Ilmu Walau ke Negeri China

Hati - hati bila menyandarkan sesuatu perkara kepada Nabi kita s.a.w.

"Tuntulah Ilmu Walau ke Negeri China." Kita seringkali mendengar ungkapan ini melalui lidah - lidah ustaz di negara kita. Sama ada di masjid atau pun di majlis - majlis ilmu. Para ustaz ini mendakwa yang rangkap itu adalah hadis ataupun ucapan daripada Nabi kita iaitu Muhammad s.a.w. Ini ternyata satu kesilapan yang besar telah dilakukan oleh para ustaz yang tidak mengkaji terlebih dahulu status hadis tersebut sehingga menyebabkan orang - orang awam mudah menuturkan dan mendakwa ianya hadis daripada Nabi s.a.w apabila berborak sesama mereka.

"Engkau ni, malas belajar pula.. kan Nabi ada kata, tuntutlah ilmu walau ke negeri China." "Pergilah ke Mesir ke, Yaman ke, Jordan ke untuk menuntut ilmu. Nabi sendiri ada sarankan umatnya untuk menuntut ilmu hingga ke China." Beberapa contoh dialog yang biasa kita dengar dalam masyarakat kita. Tanpa sedar mereka tidak mengetahui apakah status hadis yang didakwa mereka adalah daripada Nabi kita. Mereka tidak tahu, barangkali mereka sudah berdusta atas nama Nabi. Salah siapa? Siapa yang menyampaikan kepada mereka?

Ketahuilah kita yang hadis tersebut adalah hadis yang tiada asalnya mengikut Ibnu Hibban atau pun hadis yang batil mengikut Imam Al-Albani (rahmat Allah kepada mereka). Apabila dikaji secara lebih terperinci kepada periwayatan sanad, jelas kelihatan kesalahan dan kesilapan individu yang meriwayatkan hadis. Ketiga - tiga sanad seperti gambar di atas jelas menunjukkan seorang rawi daripada setiap sanad diragui kejujurannya ataupun dalam istilah ilmu hadis adalah (thiqah).

Dan, sekarang kita semua sudah maklum akan hal ini dan harapnya kita tidaklah lagi menyandarkan ungkapan ini kepada Nabi kita s.a.w kerana Nabi begitu tegas dan melarang dengan keras kepada sesiapa yang berdusta di atas baginda. Ancaman neraka telah Nabi peringatkan kepada mereka yang melakukan pembohongan ke atas nama Nabi. Jadi, tak boleh la nak ungkap rangkap ni? Bunyi best je, macam peribahasa Melayu pula. Nak ungkap atau nak menyatakan boleh, tapi jangan sesekali mendakwa ianya hadis ataupun ucapan Nabi s.a.w. Okay?

No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.