Skip to main content

Apa itu Madad Ya Rasulallah

"Besok kawanku akan memasuki bilik pembedahan. Madad Ya Rasulallah." Benda ni timbul secara bermusim di Malaysia. Madad Ya Rasulallah yang mana bermaksud "Minta pertolonganmu Ya Rasulallah". Benda ini menjadi isu yang dipertikaikan dan banyak diperdebatkan dalam Facebook oleh golongan - golongan awam dan para jaguh keyboard. Benda ini timbul berikutan nasyid dan qasidah yang di bawa oleh para habib yang juga sekarang makin mendapat tempat di Malaysia.

Perlu diingatkan yang kalimah Madad Ya Rasulallah menunjukkan yang kita minta sesuatu itu adalah daripada Rasulullah sedangkan Nabi kita Muhammad s.a.w telah wafat. Kita meminta kepada Nabi s.a.w. seolah - olah kita tidak menghiraukan Tuhan Yang Paling Agung dengan bukan meminta sesuatu dan segalanya kepada Dia. Ianya seolah - olah menjadikan Allah itu sesuatu yang lebih kecil daripada Nabi Muhammad s.a.w. Bolehkah dengan sedemikian?

Mungkin akan ada sesetengah orang tidak setuju dengan pendapat aku. Ya, pendapat aku ini bukan untuk dipersetujui. Hanya sekadar luahan pandangan untuk dikongsi. Setuju atau tidak terpulang kepada masing - masing. Terpulang kepada ilmu dan hujah masing - masing. Kan? Bagi aku, benda ini adalah berkaitan dengan akidah. Meminta sesuatu secara terus kepada orang mati seolah - olah ada sesuatu yang terselindung di sebalik benteng keimanan. Syirik. Satu benda yang syaitan sendiri pun tak buat.

Tengok sahaja para sarjana pada kurun selepas kewafatan Nabi Muhammad s.a.w, tengok sahaja para sahabat Baginda, tengok sahaja para isteri Baginda, adakah mereka berdoa dengan menyebut "Madad Ya Rasulallah". Kalau diikutkan, mereka lebih dekat kepada kubur Nabi s.a.w dan boleh terus mengadap kubur dan menyebut "Madad Ya Rasulallah" tanpa sebarang pagar dan kubu seperti sekarang ini yang dikawal ketat oleh polis Saudi.

Kesimpulannya, tidak berdoa dengan "Madad Ya Rasulallah" tidak bermaksud kita tidak sayang kepada Nabi kita s.a.w. Siti Aisyah, Abu Bakar, Umar, dan para sahabat yang lain (moga Allah meredhai mereka semua)  adalah insan yang sempat bersama baginda dan semestinya tahap sayang, kasih mereka melebihi kita semua tapi mereka tak pernah menyarankan kita yang terkemudian berbuat sebegitu. Sayang kepada Rasulullah? Selawat kepadanya, ikuti sunnahnya. Itu paling terbaik.

Comments

 1. ooooo...tak pernah lagi jumpe org berdoa mcm ni..ni first time tau....

  ReplyDelete
 2. akak xpernah dgr org sebut mcm tu.. tp btl kata awk, seolah-olah "membelakangkan" Allah..

  ReplyDelete
 3. tak pernah lagi akak jumpa ckp gitu. Tapi akak sependapat dgn HJ. Kita minta je lah direct kpd Allah.

  Berkaitan Mlm Cinta Rasul, akak pun rasa ada yg tak kena. Bukanlah tak betul totally, tapi ada yg perlu diperbaiki mungkin.

  ReplyDelete
 4. Dulu saya pun fikir macam tu, tapi bila rujuk semula dengan ulama aswj (bermazhab dalam akidah Asya'irah dan Maturidiah, bermazhab fiqh mengikut salah satu daripada 4 mazhab fiqh, dan bertasawuf ), bertawasul ini dibolehkan. Bagaimana cara untuk bertawasul yang benar, kena tanya dan belajar dengan alim ulama. Saya ini orang awam, so saya just ikut ulama aswj.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yep. boleh bertawasul. Ulama telah sepakat boleh bertawasul dengan 3 perkara ini : 1) bertawasul dengan nama dan sifat Allah, 2) bertawasul dengan amalan - amalan kita yang soleh 3) bertawasul dengan orang - orang yang soleh yang masih hidup contohnya : menyuruhkan orang - orang soleh berdoa kepada kita. :)

   Delete
 5. akak baru pestime dengar. akak ni tak belaja agama. tapi kalau ikut logik akal pun sama la mcm HJ cakap.

  ReplyDelete
 6. aku baru taw term Mada Ya Rasulallah ni. aku pon cetek ilmu agama. tp alhamdulillah masih meminta & berdoa hanya pada Dia.

  ReplyDelete
 7. as'salam ..Etuza done follow kat sini ya..

  ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-