Skip to main content

Tahun Baru Cina 2015

Tahun Baru Cina

Mungkin ramai perantauan di kota raya mengambil peluang ini untuk bercuti di kampung halaman. Mungkin tak seramai yang balik pada Hari Raya Aidilfitri. Aku boleh rasa sebab bila aku tengok jalan - jalan utama di Kelantan semalam penuh dengan deretan kereta dengan pelbagai nombor pendaftaran dari pelbagai negeri. Benda ni senang nak perasan sebab malam - malam sebelum ni tak adalah macam ni. Keluar pergi beli burger tepi jalan pun kena makan jem juga. Haha.

Kedai Tutup

Kalau perasan, setiap kali Tahun Baru Cina mesti banyak kedai yang tutup. Bila Raya Cina, Melayu pula yang resah dan kesah bila Cina tutup kedai. Cina yang beraya, kita pula yang susah? Nak salahkan Cina ke? Salah mereka ke tutup kedai pada hari perayaan mereka? Siap ada yang marah - marah lagi bila Cina tutup kedai. Nak beli ubat nyamuk pun susah bila Cina tutup kedai.

Bukan salah mereka. Salah kita. Salah Melayu. Haha. Boleh ke letak seratus peratus salah tu dekat bahu orang - orang Melayu? Sama - sama boleh fikir. Cina seakan telah memegang ekonomi di Tanah Melayu. Lihat saja bila Raya Cina, ramai Melayu yang turut bercuti sebab kedai - kedai dan kebanyakan syarikat orang Cina turut bercuti. Melayu tak boleh menafikan yang orang Cina sekarang ini telah memegang sebahagian besar ekonomi Malaysia.

Tak salah kalau Cina yang memegang ekonomi Islam itu adalah Cina yang Islam. Tak begitu? Aku rasa terancam bila yang pegang ekonomi itu adalah orang bukan Islam, orang kafir. Orang yang punyai niat yang jahat terhadap orang Islam. Lambat - laun mereka akan menekan ekonomi umat Islam dari segenap penjuru. Sejak dari dahulu lagi, ramai yang dengki dan hasad terhadap orang Islam. Sejarah membuktikan. Krisitan, Yahudi, Musyrikin Mekah. Tak begitu?

Bersama Keluarga

Hakikat yang sebenar, negara kita memang negara yang pelbagai kaum. Cuti Tahun Baru Raya Cina merupakan cuti umum buat seluruh rakyat Malaysia dan ini memberikan sedikit ruang dan peluang untuk meluangkan masa bersama keluarga. Anak - anak yang tinggal berjauhan dapat pulang untuk menjenguk orang tua mereka di kampung halaman. Ayah ibu yang tidak punyai masa untuk bersama anak - anak dapat melakukan aktiviti kekeluargaan bersama - sama. Tak lupa juga yang masih bujang, ramai yang melangsungkan majlis perkahwinan mereka sempena musim cuti ini. Tamat sudah zaman bujang mereka. Tinggal yang teruna sorang - sorang. Terkadang tersenyum kelat mengenang perjalanan hidup mereka. 

Comments

 1. traffik jammed dan cuti panjang tidak boleh dipisahkan :-)

  ReplyDelete
 2. cuti adalah masa bersama keluarga

  ReplyDelete
 3. akak pun tergolong org yg blk kg bila cuti tu hihihi.

  betoi huuuu kdang sedih jugak tgk bisnes byk dimonopoli bukan islam

  ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-