Skip to main content

Tok Guru, Pemergianmu Sukar Diganti

Satu Malaysia seakan bersedih dengan pemergian Tok Guru atau nama sebenarnya adalah Nik Aziz bin Nik Mat. Pemergiannya untuk mengadap Yang Maha Esa adalah suatu kehilangan besar buat umat manusia di Malaysia. Ibarat kehilangan suatu permata diantara permata yang paling 'rare' dalam dunia ini. Namun, apakan daya dan kudrat kita sebagai manusia untuk menahan daripada kematian itu berlaku. Hanya ada redha dan pasrah yang mengalir bersama titis air mata yang tumpah pabila mendengar berita perginya Tok Guru.

REHAT

Perjuangan yang diperjuangkan oleh Tok Guru sudah berakhir  dan yang tinggal hanyalah kita - kita yang masih hidup ini untuk meneruskan amanat dan juga apa yang diperjuangkan olehnya semasa dia masih bernyawa. Tok Guru sedang berehat, rehat setelah penat dan lelah dengan mehnah dan kerenah semasa dia hidup atas dunia ini. Rehat daripada permainan politik Malaysia yang saban hari semakin kotor dan busuk atas nama demokrasi. Perginya cuma sebentar dengan meninggalkan kita adalah untuk berehat dan pasti kita akan menemuinya lagi di kehidupan selepas kematian kelak. Pasti.

SYUKUR

Aku sebagai anak Kelantan tidak dapat menafikan yang aku sangat bersyukur dengan adanya Tok Guru sebagai pemimpin negeri Kelantan. Perginya adalah suatu kehilangan yang teramat besar. Seolah Tok Guru itu adalah bapa aku sendiri. Jiwa terasa kosong. Sepi dan sunyi untuk seketika. Tok Guru adalah satu ikon yang paling dekat bagi rakyat Kelantan untuk menggambarkan keperibadian Rasulullah s.a.w. Aku tidak sempat dengan Nabi Muhammad s.a.w. Aku dan juga rata - rata kalian semua memang tidak sempat untuk bersua dengan Rasulullah s.a.w, tapi dengan kehadiran dan keperibadian Tok Guru seolah - olah Rasulullah s.a.w itu begitu dekat dengan kita. Tok Guru selalu mengingatkan kematian, Tok Guru selalu mengingatkan tentang takwa dalam setiap kali ucapan tazkirahnya.

BELAJAR

Menjenguk sejarah kehidupan Tok Guru, paling jelas dan ketara terhadap susuk tubuh ini adalah beliau seorang yang kuat belajar dan juga menuntut ilmu. Zaman mudanya sudah merantau ke beberapa buah negara untuk mengambil benih - benih ilmu dari ulama' serata dunia. Ternyata benih - benih ilmu yang beliau kutip sepanjang pengembaraannya sudah berbuah ranum dan ternyata benih itu sekali lagi dapat dikutip oleh anak - anak didikannya di Malaysia. 

India, Mesir dan Pakistan adalah antara negara yang telah dijejak oleh beliau dan beliau telah berkahwin pada umur 31 tahun. Pada umur 31 tahun baru Tok Guru berkahwin menunjukkan Tok Guru begitu sibuk dengan ilmu dan mendalami cabang - cabangnya. 5 tahun kemudian, barulah Tok Guru memasuki dunia politik dengan agenda untuk menengakkan hukum Islam di daulah Malaysia. Agendanya tidak pernah luput seawal dia menjejak kaki ke alam politik sehinggalah dia menghembuskan nafas yang terakhir. Belajar, belajar dan belajar. Hanya dengan ilmu seseorang itu akan berjaya di dunia mahupun di akhirat. 

Permainan politik itu sudah semestinya akan menimbulkan seteru antara satu sama lain. Mungkin ada yang tidak berpuas hati dan ada yang berselisih pandangan. Tapi, semua itu tidak membatalkan hakikat dan kebenarannya yang muslim sesama muslim itu adalah bersaudara.


Comments

 1. memang rare takkan ada yang dpt menggantikannya...

  ReplyDelete
 2. Tak pernah mengenalinya secara peribadi...tetapi dia tersangatlah dekat di hati akak... di hati kita semua... rakyat Kelantan khususnya. Al-Fatihah

  ** HJ ada x terima hadiah GA akak aritu... dah pos lama. Nanti bgtau ye

  ReplyDelete
 3. sungguh. masa dapat tau tu terus tersentak rasanya. moga tenang arwahyarham dekat sana

  ReplyDelete
 4. Salam singgah, jemput segmen: novel diagnosis, header, topup,
  vector art, tudung bawal untuk dimenangi..
  http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

  ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-