Skip to main content

GST Sedang Melambai - lambai

Cuba bayangkan berapa yang perlu kita sebenarnya untuk GST nanti.
Bahang GST semakin hangat. 1 April sudah melambai - lambai. Nampaknya ramai rakyat Malaysia  yang berharap GST ini adalah satu daripada (April Fool) yang dirancangkan oleh kerajaan. Tetapi, jangan nak bermimpi la ye. 6 peratus cukai barangan dan perkhidmatan akan dikenakan oleh kerajaan Malaysia ke atas rakyatnya. Sungguh, aku yakin yang ramai rakyat Malaysia yang akan terbeban dengan angka 6% ini.

Di saat ekonomi Malaysia yang semakin goyah dan tidak menentu, sewajarnya kerajaan perlu menimbangkan semula dengan rancangan pelaksanaan GST ini. Bahkan, bukan sahaja ekonomi Malaysia yang makin hari makin gawat, masalah dalaman kerajaan yang melibatkan wang berjuta - juta ringgit pun masih belum dapat diselesaikan oleh kerajaan. Selesaikan dahulu apa yang menjadi barah kepada tunjangnya jika mahu memperelokkan buahnya dan mengeluarkan hasil yang baik. Malaysia tengah pincang dengan kejatuhan mata wang ringgit dan dengan kehadiran sistem GST adakah ianya akan mengubah sedikit sebanyak nilai mata wang kita?

Perhatikan sahaja bagaimana isu 1MDB yang melibatkan berbillion - billion ringgit. Duit siapa yang kerajaan guna kalau bukan daripada kutipan - kutipan duit rakyat? Siapa yang pernah belajar sejarah pasti tahu bagaimana sesebuah kerajaan itu beroperasi dan dari mana peratus besar sumber dananya, Langkah kerajaan untuk melaksanakan GST mungkin tidak akan menjadi masalah andai kata masalah ketirisan duit, tender - tender kerajaan, masalah rasuah kakitangan awam dan isu projek - projek besar kerajaan dengan kroni tiada kedengaran desas - desusnya. Ini hampir sahaja setiap bulan, ada sahaja saudara Rafizi Ramli mengeluarkan fakta, sumber dan angka tentang penyelewangan angkara tangan - tangan ghaib dalam kerajaan.

Mungkin aku bukan orang ekonomi untuk bersuara dalam hal ini. Tapi, tengok sahaja orang - orang yang pakar dalam ekonomi dan juga kewangan, Tun Dr Mahathir sendiri pun menyuarakan dengan lantangnya tentang ketidakperluan GST untuk dilaksanakan di negara ini untuk sekarang ini. Sedia maklum yang Mahathir adalah Perdana Menteri yang paling lama memegang tampuk pemerintahan negara. Mungkin dia lebih arif. Perdana Menteri kita sekarang pun nampaknya masih kelu dan berdiam diri lagi dari sebarang jawapan apa yang dilontarkan oleh Mahathir kepadanya.

Isu pembelian jet, isu kekayaan anak tirinya, isu kekayaan anak beranaknya sendiri, isu perbelanjaan isterinya dan pelbagai lagi isu - isu yang belum lagi terjawab dengan fakta dan angka. Yang berlegar di ruang perbincangan hanyalah teori dan andaian yang tidak disokong oleh bukti yang cukup kuat. Mahathir mengeluarkan amaran yang sekiranya Pak Najib melaksanakan GST, besar kemungkinan kerajaan UMNO yang menjadi pemerintah sekarang akan gugur pada pilihan raya yang akan datang. Setakat mana betulnya ramalan Tun?

**Mungkinkah GST ini untuk menampung balik ketirisan dana dan duit rakyat akibat keborosan orang atasan dan marhaen pula yang perlu menanggungnya?

Comments

  1. sebab tula kena ada gst nak tampung balik ape yang tiris tu. kita lah yang kena menanggung huuuhhh!!!

    takpe la buat la sesedap rasa kt dunia ni. besok kat sana engko jawab la lepas sorg sorg mana yang tak amanah dalam jalankan tanggungjawab tu. bukan nak hidup bertongkat langit pun kannnnn

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-