Malaysia April Ini

Malaysia semakin panas. Panas dek musim kemarau yang sedang melanda. Paras air di sungai - sungai utama pun semakin menyusut. Sungai Kelantan pun aku boleh nampak penyusutannya yang boleh dikatakan agak banyak. Beberapa bulan yang lepas, aku saksikan yang paras air Sungai Kelantan, arusnya hampir mencecah jambatan arusnya. Hari ini aku saksikan butir - butir kasar pasir kelihatan jelas di dasarnya.

Alhamdulillah. Semalam hujan menimpa bumi ini. Rahmat untuk semua. Binatang, tumbuhan dan manusia yang serba bijak dalam serba serbi perkara. Bijak, tapi tak pandai untuk bersyukur atas anugerah yang diberikan. Berbalik kepada topik Malaysia yang semakin panas tadi, bahangnya belum lagi hilang biarpun selebat mana hujan yang turun mencurah di atas tanah yang pernah terkenal dengan lubuk emas pada suatu ketika dahulu. Sejarah Tanah Melayu. Kian dilupakan. Bukan?

Panas dengan GST masih belum lagi hilang. Katanya akan ada demo besar - besaran pada 1 Mei ni. Entah jadi entah tidak. Demo yang akan diadakan di ibu negara. Panas dengan harga topup pun boleh naik sebanyak 6%. Tapi, lagi panas sebab semua rakyat telah dipermainkan. Mana tidaknya, dipermainkan oleh menteri - menteri yang dipilih oleh rakyat. Sekali kata topup tak dikenakan GST. Alih - alih pada 1 April, nak beli topup RM 10 kena bayar RM 10.60. Sekali topup bukan RM 10 kan? Nak subscribe data internet 2GB, paling tidak kena topup RM 40!!

Itu baru panas pasal GST. Sudah 10 hari berlalu. Nanti dulu, ada lagi yang tengah panas sekarang ni. Mainan pertikaian, dan juga mainan soal jawab antara Perdana Menteri dan juga bekas Perdana Menteri. Yang itu soal, yang itu pertikai, yang itu inginkan jawapan, manakala yang ini jawab, yang ini bersumpah, yang ini berhujah. Rakyat sedang menyaksikan dua individu yang ada pangkat dan mempunyai nama ini dalam gelanggang permainan politik mereka. Yang itu pertikai siapa yang menjadi dalang pembunuhan Altantuya. Yang ini bersumpah yang dia tak kenal siapa itu Altantuya. Yang itu... Yang ini... di mana kesudahannya?

Malaysia semakin hari semakin kucar kacir aku tengok. Tak gitu? Sebab politikkah? Sistem demokrasi berparlimenkah? Nak kata sistem yang salah 100 peratus mungkin tidak adil. Mana - mana sistem tetap ada flaw kecuali sistem itu daripada Allah. Aku berani kata yang negara kita kucar - kacir dek kerana individu. Daripada individu yang bermasalah, dia akan beralih kepada masyarakat dan seterusnya kepada negara. Islahkan diri sendiri, islahkan keluarga, nescaya masyarakat yang majmuk akan damai dan harmoni. Masyarakat yang harmoni akan melahirkan negara yang aman dan stabil. Tak gitu?Sekali lagi telah dipermainkan oleh para menteri yang bijak pandai. Sebelum 1 April, beriya yang mereka kata harga rumah tak akan naik dan akan dikecualikan daripada dikenakan GST. Hmmm... sampai bila kita nak kena kencing macam ni? Habis hancing baunya. Kalau sekali tak apa lagi, kalau dah berkali - kali kena kencing. Macam mana tu? Eh, boleh didakwa di bawah akta hasutan ni. POTA pun dah diluluskan untuk menggantikan ISA. Okay. Ha ha ha.

5 comments:

 1. akak pun dah letih dgn senario semasa di negara kita, sampai dah malas nak tulis kat blog. Ikutkan GST akan kurangkan harga barang, tapi skrg..cuba sebut satu brg yg selalu kita beli dan harganya turun sbb GST. Takde!

  ReplyDelete
 2. usaha saya skrg ni lebih drpd usaha untuk memperbaiki dan menambah pendapatan keluarga sendiri daripada membuang masa pikir masalah mcm ni yg tidak banyak usaha boleh dilakukan untuk mengelak drpd terjadi....

  ReplyDelete
 3. kalau dah naik cakap macamana pun mmg dh ssh nak turun....

  ReplyDelete
 4. Lamo tok dengar blogger sore ni blebe & lamo jugok tok kelik Kelate!!! Nowadays kalu yg kijo, keno kijo kuat lagi so that buleh survive hidup perfectly, tmbh2 bilo ado GST. Lamo kae gara2 GST tok make, tok minum, semuanya "TOK". Hahahahaha siye kokre dih?

  ReplyDelete
 5. letih pk masalah. serahkan pada Allah je untuk balas segala 'kebaikkan' dan pecah amanah yang dah dorg lakukan. biarlah Allah yang tentukan

  dan akak sekeluarga sedang cuba usaha majukan diri dan keluarga sendiri selain lebih rapat dgn Allah huuuu

  ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.