Skip to main content

Malaysia, Oh Tanah Airku


Apa yang akan terjadi dengan Malaysia pada tahun depan? Dua tahun hadapan? Tahun 2020? Saban hari, perpecahan dan permainan politik di Malaysia semakin pincang dan bercelaru. Rakyat tersepit di antara permainan orang - orang VIP ini. Ternyata, Malaysia sedikit kacau bilau dalam beberapa tahun sebelum ini.

UMNO dengan masalahnya. Pakatan Rakyat dengan isunya. Bilamana semua pemimpin sibuk membicarakan tentang permasalahan parti, di mana masa pemimpin untuk melihat kesusahan rakyat, membantu rakyat dan berdiri bersama - sama dengan rakyat.

Umum tahu yang rakyat Kelantan yang ditimpa bencana bah kuning tahun lepas masih lagi tiada rumah dan kelengkapan asas yang belum lagi lengkap. Sibuknya pak menteri dan anak buahnya sehingga mereka - mereka ini yang tidak bernasib baik di anak tirikan. Sungguh berbeza layanan mereka kalau nak dibandingkan dengan rakyat ataupun penduduk yang mana kawasannya akan diadakan pilihan raya. Kaya sebentar.

Bah Kuning, MH 370, MH17, dan terbaru adalah gempa bumi yang berukuran 6.0 skala ritcher melanda Sabah. Adakah kita mahu membutakan mata lagi dengan bala dan musibah yang menimpa negara kita. Mungkin Kaum Kadazan kata yang ianya menyalahi adat tradisi mereka bila mana pelancong asing mendaki Gunung Kinabalu dan bertelanjang bogel di puncaknya. Tapi, kita semua tahu, apa sebabnya. Faktor geologi?

Rasuah usah dibicarakan lagi. Malaysia sudah terkenal dengan negara yang paling tinggi kes rasuahnya. Boleh berada dalam top ten seluruh dunia. Adakah ini suatu yang dibanggakan? Tidak. Sama sekali tidak kerana ianya adalah satu duri yang sakitnya sedang mencucuk daging - daging rakyat Malaysia itu sendiri. Lambat laun, ianya akan bernanah dan membusuk jika tiada penawar yang betul - betul mujarab ditemui. 

Mungkin kekacauan ini timbul selepas naiknya YB Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia? Di mana sekarang ini sedang hangat dan diviralkan di media sosial sebagai pahlawan yang tiada beraninya. Mungkin agak kurang adab jika menggelarkan PM kita dengan gelaran - gelaran yang berunsurkan komedi seperti Hang Pi Najib yang merujuk kepada ketidakhadiran PM dalam majlis dialog Nothing2Hide yang dianjurkan oleh Sukaguam Malaysia.

Boleh tengok sekarang, dalam UMNO itu sendiri semakin besar jurang perpecahannya dan timbul pula dua kumpulan besar. Satu kumpulan yang menyokong bekas Perdana Menteri, satu lagi kumpulan adalah yang menyokong Perdana Menteri sekarang ini. Kacau bilau ini sudah semestinya merugikan rakyat sehingga rakyat terpaksa menanggung kerugian pentadbiran Perdana Menteri sekarang ini dengan terpaksa membayar GST.

Satu cadangan daripada aku untuk Perdana Menteri, letaklah jawatan Perdana Menteri itu sekarang. Jangan anggap ianya adalah tunduk kepada tuntutan musuh, tapi anggaplah ianya untuk kesejahteraan rakyat. Aku yakin yang ini adalah cadangan daripada ramai marhaen di luar sana juga.

Comments

  1. Kepentingan diri melebihi segalanya, kepentingan rakyat didahulukan pencapaian diutamakan menjadi siulan dibibir sahaja....

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-