Skip to main content

Ramadhan 1436H

Ramadhan 1436 Hijrah bakal meninggalkan kita dalam beberapa hari lagi. Apakah Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik dalam hidup kita? Andai kata kita adalah seorang Muslim yang baik, pasti persoalan ini seringkali berlegar dalam kotak fikiran kita. Apakah kita dapat jadi yang terbaik berbanding dengan Ramadhan - ramadhan yang telah pun berlalu sepanjang hayat kita.

Tanpa penafian, kita perlu pembimbing dalam hidup kita. Tanpa penafian juga, kita adalah seorang manusia yang lalai jika dibiarkan keseorangan diri. Pasti hidup kita terumbang ambing. Anda kita di lautan yang bergelora, kita sudah pasti ibarat sebuah perahu kecil yang menunggu  masa ditimpa badai. Biarpun sekuat mana pun kayu dan papan perahu kita, tak mungkin kita akan sampai di daratan. Begitulah kehidupan. Itulah tujuannya Nabi kita diutuskan dengan bersamanya diturunkan Al - Quran sebagai pengingat di kala kita dilalaikan oleh kenikmatan dunia.

Saban tahun, masyarakat Melayu kita tiada yang majunya dalam akhlak dan sahsiah. Satu hipotesis awal yang dibuat berdasarkan pemerhatian yang secara rawak dan rambang. Terbaru, tengok sahaja kes perkauman di Plaza Low Yat. Sedangkan Nabi berpesan supaya mengejar malam seribu bulan pada 10 terakhir Ramadhan, tetapi lebih ramai anak - anak Melayu yang Islam pada kad pengenalannya berpusu - pusu ke Plaza Low Yat. Untuk apa? Untuk berjuang dan jihad menentang Cina yang dikatakan telah menipu orang Melayu.

Tengok pula berita Astro Awani, di kala ramai orang Islam sedang bermunajat dan beribadat kepada Allah mengharapkan pengampunan dan rahmat Allah dengan saki baki Ramadhan yang kian berada di penghujungnya, masih ada anak - anak muda dan teruna kita sedang asyik melayan nafsu masing - masing. Disewanya sebuah hotel bajet murah. Bila dicekup, mengakunya sebagai adik beradik kandung. Disoal siasat, ternyata mereka telah menipu ibu bapa masing - masing dan yang mengejutkan ialah masing - masing masih lagi berumur di bawah umur 18 tahun!! Apakah Malaysia kini semakin menuju keruntuhan akhlak, moral dan sahsiah?

Memang patut doa Malaikat Jibril yang diaminkan oleh Nabi Muhammad s.a.w, iaitu bilamana datangnya bulan Ramadhan, tetapi manusia tidak mendapat keampunan, rahmat daripada Allah Taala dan dihumbankan pula ke dalam neraka. Rugi yang amat besar.Mereka ini adalah orang rugi lagi bodoh. Adakah bijak mereka yang disediakan dihadapan mereka suatu  benda yang begitu mahal nilainya dengan harga yang murah, tetapi tidak direbut, bahkan disepak terajang serta disia - siakan barang tersebut? Itulah keampunan dan rahmat Allah yang Allah tawarkan pada bulan Ramadhan ini. Sales yang tiada bandingannya.

Sesiapa yang ada twitter/snapchat, boleh cuba search #mecca_live dan boleh tengok ramai non-muslims tertarik dengan Islam dan ada yang telah memeluk Islam selepas snapchat melancarkan kempen mecca live. Begitu indahnya Islam, begitu ramainya yang tertarik Islam, tetapi kita yang sudah pun dalam Islam untuk 20 tahunn, 30 tahun, masih lagi mensia - siakannya. Betul lah, kita akan terasa nikmatnya saat mana kita kehilangan nikmat tersebut.


Comments

  1. Sedih tgk remaja kita skrg ni. Dah teruk sgt.
    Ada je yg elok tapi tu la, yg buruk lg banyak

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-