Skip to main content

Program Jaya Waris kali Kedua 2019

**Coretan ini cuma sebagai kenangan kepada pengalaman diri sendiri. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa. Boleh jadi sebagai pengajaran kepada diri sendiri.

Peperiksaan Percubaan SPM sudah lama berlalu dan SPM sebenar tidak sampai sebulan lagi. Malam ini sekolah mengadakan satu program yang dinamakan Jaya Waris dan ini merupakan program yang sama diadakan kali kedua untuk tahun ini. Antara objektif program ini adalah untuk mengadakan perbincangan antara pihak sekolah dengan ibu bapa pelajar SPM bagi mencari jalan untuk meningkatkan pencapaian anak-anak dalam peperiksaan SPM. Yang terlibat adalah pihak pentadbiran sekolah, guru-guru yang mengajar subjek SPM dan ibu bapa pelajar tingkatan 5.

Aku selaku guru SPS (Sistem Pengurusan Sekolah) terdetik untuk melihat analisa peperiksaan percubaan SPM baru-baru ini. Angka GPS menunjukkan prestasi sekolah tidak berada di tahap yang memuaskan hati semua pihak. Baik pihak sekolah mahu pihak ibu bapa. Hatta pihak YIK sekali mesti sangat tidak berpuas hati.

Aku merenung dan berfikir sendirian yang markah digunakan untuk analisa peperiksaan percubaan ini belum lagi dikemaskini. Ini kerana pihak SPS telah mengemaskini gred terkini seperti yang dikehendaki oleh pihak YIK selaras dengan KPM. Ini akan meningkatkan lagi gred markah. Sebagai contoh, markah 75 sebelum ini dikira sebagai gred B, bila dikemaskini, markah 75 sudah dikategorikan sebagai gred A. Hari ini hari Jumaat, nampaknya tidak ada yang ingin bertanggungjawab untuk mengemaskini gred. Orang yang dipertanggungjawabkan juga nampaknya masih tidak berbuat apa. Sedangkan kertas analisa tu nak fotostat dan nak agihkan kepada ibu bapa pada malam nanti. Program dijangka bermula pada jam 8 malam.

Aku melihat analisa dan aku perasan subjek Tasawwur Islam tidak ada dalam analisa. Pang!! Haha. Patutlah GPS sekolah boleh rendah. Satu subjek tidak masuk list dalam analisa dan gred yang tidak dikemaskini. Hairan juga aku, tidak ada pula yang laporkan tentang subjek Tasawwur Islam yang tida ada dalam analisa. Pihak pentadbir juga mungkin tidak perasan dengan tercicirnya satu subjek. Sepatutnya benda ini tidak patut terjadi kerana peperiksaan SPM adalah peperiksaan yang besar. Bukan ingin menunding jari mencari salah, cuma sepatutnya Unit Peperiksaan peka dengan perkara sebegini.

Aku laporkan perkara ini ke dalam group whatsapp yang tidak rasmi. Dalam group tersebut ada PKHEM dan PKQ dengan harapan agar benda ini dapat diselesaikan secepat mungkin. Aku pasti yang pihak pentadbir tidak mahu sekolah dihentam oleh ibu bapa pelajar dengan kesalahan-kesalahan seperti ini. Kesalahan ini sangat jelas yang ianya adalah kecuaian daripada pengurusan pihak sekolah. "Anak saya ambik Tasawwur Islam, tapi tak ada pun markah dia?", "Memang Tasawwur Islam tidak perlu dianalisa ke?". 

*****

Aku berada di dalam kelas al-Quran pagi. PKHEM datang dengan markah Tasawwur Islam di tangannya. PKHEM minta agar selesaikan semua permasalahan seperti yang aku laporkan kepada dia. Orang kata kalau tak nak cari kerja, buat senyap je kalau nampak salah. Haha. Kadang-kadang boleh pakai, kadang-kadang tak boleh pakai sangat apa yang orang kata.

Aku boleh je buat senyap, dan yang kena hentam dengan ibu bapa nanti adalah pihak pentadbir serta guru-guru subjek SPM yang terlibat dengan program itu. Ibu bapa sekarang bukan seperti ibu bapa zaman dahulu. Ibu bapa sekarang semuanya berpelajaran. Ada yang kerja cikgu, pensyarah. Bukan senang nak membodohkan mereka yang cerdik! Haha.

Lepas tu, pihak pentadbir akan salahkan Unit Kurikulum kerana cuai dan seterusnya Unit Kurikulum akan salahkan Unit Peperiksaan kerana tidak mengambil cakna. Lepas tu? Memang betul lah yang manusia sukar untuk menerima kesalahan sendiri. Setiap kesalahan sendiri mesti mencari ruang untuk menunding jari kepada pihak lain untuk dipersalahkan.

Aku masukkan markah subjek Tasawwur. Aku proses semula analisa dan kedudukan pelajar dalam sistem SPS. Aku kemaskini markah setiap kelas dan print semuanya untuk diserahkan kepada PKHEM. Harap-harap semuanya baik sahaja malam ini. Bukan nak cakap aku hebat, rajin nak buat semua ini. Cumanya aku coretkan di sini sebagai perjalanan kehidupan aku yang jumpa dengan macam-macam ragam manusia dalam mengurus sesuatu. 

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-