Skip to main content

CARA PEGANG MUSHAF KETIKA SOLAT TERAWIH

Beberapa hari lagi PKP fasa ketiga akan tamat dan akan diteruskan dengan PKP fasa keempat sebagaimana yang dimaklum oleh Perdana Menteri baru-baru ini. Penghujung PKP fasa ketiga ini adalah bermulanya bulan puasa, bulan yang dinanti-nantikan oleh umat Islam. Ramadan 1441.

Dengan belum berakhirnya PKP ini, masjid dan surau juga tidak berfungsi untuk solat terawih, maka menjadi imamlah para lelaki yang sado untuk keluarganya masing-masing. Jadi, sebagai alternatif yang ingin menjadi imam di hadapan mertua, tetapi nak nampak macho dengan membaca ayat-ayatyang panjang, bolehlah tengok mushaf al-Quran dengan diletakkan di hadapan ketika menjadi imam.

Kalau korang bukannya seorang hafiz al-Quran, tak perlu malu dan tak perlu untuk merasakan diri korang adalah seorang yang tidak bermaruah sekiranya korang menjadi imam terawih dengan melihat mushaf al-Quran. Sekurang-kurangnya, solat terawih akan jadi lebih panjang dengan panjangnya ayat-ayat yang dibaca ketika solat. Lagi banyak ayat, lagi banyak pahala. Kan?

Boleh tengok video di bawah tentang bagaimana cara atau kaedah untuk melihat al-Quran ketika menjadi imam solat. Ustaz Firanda merupakan seorang pendakwah bebas di Indonesia dan rasanya beliau telah dilabel wahabi oleh sesetengah netizen dan juga para 'agamawan' di Malaysia. Kalau korang ada masalah dengan Ustaz Firanda, boleh tonton video lain untuk keselesaan hati dan jiwa.

Ringkasan daripada video:-

1) Imam boleh melihat mushaf ketika solat terawih sama ada dengan meletakkan di hadapannya ketika solat. Ini berdasarkan hadis yang meriwayatkan Aisyah r.a yang meminta budaknya menjadi imam dengan melihat mushaf.

2) Boleh juga imam melihat mushaf dengan memegang mushaf pada tangannya ketika solat. Ketika hendak ruku' atau sujud, mushaf itu diletakkan di atas meja di sebelahnya. Ini berdasarkan hujah yang Nabi Muhammad s.a.w ketika solat mendukung cucunya. Ketika mana baginda ingin sujud, baginda meletakkan cucunya di bawah.

3) Tidak ada keperluan untuk makmum memegang mushaf dan melihat mushaf ketika imam solat terawih. Ianya makruh kerana apa yang sepatutnya bagi makmum adalah mendengarkan bacaan imam dengan khuysuk.

Selamat berterawih dan selamat menjadi imam buat lelaki Islam Melayu Malaysia!
Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-