Skip to main content

COVID-19 SEMALAM

1) Kes COVID-19 pada semalam mencatatkan jumlah yang paling sedikit sepanjang tempoh PKP dilaksanakan. Sebanyak 89 kes baharu. Satu angka di bawah 100. Rasa lega. Terima kasih KKM.


2) Semalam juga bermula PKP fasa 3 yang mana akan berakhir sehingga 28 April. Terasa lama. Tapi apakan daya, ini adalah yang terbaik untuk membendung virus COVID-19.


3) PKP fasa 3 ini, aku lihat kereta semakin banyak di jalanan  berbanding awal-awal pelaksanaan PKP. Entah. Disebabkan ada beberapa perkhidmatan yang dibenarkan beroperasi oleh kerajaan atau memang degilnya rakyat Malaysia.


4) Kedai-kedai makan hanya menjual untuk dibungkus sahaja. Yang banyak dibuka adalah kedai runcit. Tapi, tak semua kedai Roti Gardenianya bertahan lama di atas rak.


5) Musim PKP ini, roti Gardenia menjadi rebutan. Cepat saja habis berbanding roti berjenama lain. Adakah kerana Gardenia lebih enak dimakan begitu saja?6) KPM semalam telah mengumumkan bayangan yang sekolah lambat lagi dibuka. Jika dibuka, hanya diberi keutamaan kepada pelajar yang menduduki SPM dan STPM sahaja untuk kembali ke sekolah. Secara berperingkat.


7) Menteri Pelajaran, Dr Radzi Jidin juga mengumumkan di sidang media semalam bahawa UPSR dan PT3 pda tahun ini ditiadakan. Budak-budak darjah 6 dan tingkatan 3 tidak ada peperiksaan. Sukalah mereka tu. Cuti lama, tak ada exam pula. 


8) Kelantan mencatatkan sifar kes COVID-19 pada semalam yang mana sudah ramai yang discaj dari wad. Setakat semalam, Cuma 15 kes sahaja yang dirawat di hospital di Kelantan. Harap-harapnya, Kelantan kekal begini untuk hari ini dan hari-hari seterusnya.


9) Menteri Kanan, Dato Ismail Sabri semalam juga mengumumkan yang bazar Ramadan tidak akan diadakan pada tahun ini dan mekanisma dengan menggunakan e-bazar akan dikaji oleh pihaknya untuk pelaksanaan pada bulan Ramadan nanti. 


10) Rasanya rakyat bukan hadap sangat nak bazar, tapi keluhan peniaga bazar yang kehilangan lubuk duit ketika bazar. Ya lah, dekat bazar Ramadan jual je apa pun, mesti laku punya. Kan? Jadi, kerajaan fikir alternatif terbaik untuk para peniaga di samping untuk mengekalkan saranan KKM supaya rakyat Malaysia tidak berkumpul secara beramai-ramai.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-