Skip to main content

REVIEW BUKU : BUMI MANUSIA KARYA PRAMOEDYA ANANTA TOER

kulit buku pun dah klasik


Bagi yang sudah habis baca segala kitab agama dan buku-buku yang berada di rak buku di ruang tamu rumah tu, boleh cuba tengok atau cuba baca buku karya Pramoedya Ananta Toer ni yang berjudul Bumi Manusia.

Watak utamanya bernama Minke, lelaki jawa yang sudah jatuh cinta pada Annelies yang merupakan anak kepada gundik Nyai Ontosoroh, gundik milik Tuan Mellerma yang berbangsa Belanda. Orang kata gundik ini sekadar untuk bersedap-sedap tanpa melalui jalan perkahwinan yang sah. Macam perempuan simpanan gitu. Minke ini pula adalah lelaki jawa tulen yang berketurunan darah pembesar.

Cerita ini tak sama dengan cerita Laksamana Sunan ataupun Tombiruo karya Ramlee Awang Mursyid. Cerita ini berlaku ketika zaman Belanda menjajah Indonesia. Kalau sesiapa yang gagal mata pelajaran sejarah, mungkin berada dalam keadaan samar-samar. Tertanya-tanya siapa itu Belanda, apa itu Indonesia. Kalau peminat Arsenal, mereka cuma tahu yang Belanda itu adalah Dennis Bergkamp, tak pun Robin Van Persie.

Bila baca buku ni, secara tak langsung aku tahu yang ketika Belanda menjajah Indonesia, mereka membahagikan masyarakat mengikut kelas-kelas tertentu. Macam cerita Snowpiercer pun ada. Kelas kayangan, kelas pertengahan dan kelas bawahan. Eh, macam nak sama juga dengan kelas T20, M40 dan B40. Eh eh. Sama tapi tak serupa tu.

Buku ini bercerita bagaimana kerenah masyarakat yang hidup dalam pengkelasan yang sebegitu. Hingga akhirnya ada seorang Pribumi yang bangkit untuk memperjuangkan haknya sekaligus memperjuangkan hak bangsanya. Bercerita tentang sebuah perjuangan seorang anak muda menegakkan hak-hak manusia. Ahh. Penuh bersemangat penulis buku ini menggambarkannya. Persis semangatnya rakyat Malaysia yang sama-sama berjuang dalam PN mahupun PH untuk meletak calon pilihan mereka sebagai Perdana Menteri.

Pribumi ini bangkit disebabkan cintanya yang dianiaya oleh undang-undang Belanda. Perkahwinannya dinilai tidak sah di sisi undang-undang Belanda. Mertuanya pula dinilai bukan ibu kepada isterinya. Bahkan lebih berat adalah isterinya terpaksa dihantar ke negara Belanda atas nama hak penjagaan. Dia? Dilarang sama sekali untuk ikut serta. Kalau yang baru kahwin mesti panas baca bahagian ni. Baru je kahwin dah kena berpisah. Hmmm. PJJ la tu.

Pada akhir buku ini, Minke dan Nyai Ontosoroh hanya mampu melihat sahaja Annelies dibawa pergi dengan kereta kuda. Menuju ke pelabuhan untuk berlayar ke Belanda. Sedih dan hiba bila isteri dan anak dibawa pergi di depan mata sendiri. Diri terkulai tidak berdaya melawan kerana dihalang oleh askar-askar kerajaan.

“Kita telah kalah ma”, ucap Minke.

“Belum! Kita akan berjuang untuk mendapatkan Annelies dan perjuangan kita akan bersambung dalam buku yang seterusnya, Minke.”

Selamat membaca.

Malas baca? Boleh cari movie yang baru saja ditayangkan tahun lepas kalau tak silap. Tapi, tak padat macam baca buku la.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-