Skip to main content

SEKOLAH DIBUKA 24 JUN 2020
Baru sebentar tadi, Menteri Pendidikan, YB. Dr Radzi Jidin mengumumkan yang sekolah akan dibuka pada 24 Jun 2020 dan hanya untuk pelajar yang mengambil SPM, STPM, STAM, SVM dan sijil-sijil antarabangsa yamg setara dengannya.

Bagi pelajar lain, mereka masih lagi perlu berada di rumah dan meneruskan pengajian secara atas talian. Bila mereka boleh pergi ke sekolah? Dr. Radzi dalam sidang media tadi memberitahu yang Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengumumkan pembukaan sekolah kepada mereka ini dari semasa ke semasa.

Berdasarkan klu yang diberikan, nampak gayanya pelajar lain akan ‘bercuti’ lebih lama lagi di rumah. Paling awal pun mungkin selepas berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Sibuk sangatkan selalu tanya cikgu, “cikgu... bila cuti?” “Cikgu, esok cekolah tak?” Nah. Ambil lah kamu berapa lama nak cuti. Ingat sedap ke cuti lama-lama?

Lain pula bagi cikgu. Mereka ini perlu hadir ke sekolah biar pun mereka tidak mengajar subjek SPM atau pun yang seangkatan dengannya. Pelik? Tak pelik pun sebab mereka ini penjawat awam. Kena lah kerja. Kalau kerja kat rumah, nanti ramai pula yang tak puas hati. Cakap guru makan gaji buta. Duduk goyang kaki, cukup bulan duit masuk. Untung la macam tu.

Kalau boleh, dan memang kena boleh untuk elakkan rasa hasad dengki kita kepada kesenangan orang lain. Kita nampak orang tu senang je kerja dari rumah. Picit-picit handphone lepas tu makan, update resipi dekat facebook. Kita pun rasa dengki, iri hati. Kerja tak ada la senang mana, tapi gaji masuk banyak. Pernah ke kita berada di tempat dia? Tak pernah? Kalau tak pernah sememangnya tidak perlu untuk kita menilai kerja buat dia.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-