Skip to main content

SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH, NORMAL BAHARU UNTUK PELAJAR SEKOLAH


Selepas hampir 100 hari PKP dan sekarang ini adalah PKPP, sekolah sudah dibuka untuk pelajar yang akan menduduki peperiksaan. Peperiksaan SPM, STAM dan STPM antara yang utamanya. Walaupun sekolah dibuka, ada peraturan-peraturan yang perlu dipatuhi dan diambil berat oleh pihak sekolah yang mana ianya dipanggil dengan SOP (Standard Operation Procedure) pasca COVID-19.

Laluan Pergi dan Balik Pelajar

Sekolah aku juga sudah dibuka seperti biasa. Sesi persekolahan bermula 24 Jun, tapi disebabkan sekolah ini adalah sebuah sekolah berasrama penuh, maka pelajar datang pada petang 23 Jun lagi. Bermakna pelajar akan bermalam di asrama pada malam itu. Normal baharu sudah aku siapkan sebelum itu, iaitu dengan membahagikan pelajar kepada 8 orang sebilik dengan penjarakan satu meter antara katil dengan katil yang lain.

Hari pertama persekolahan selepas PKP. YIK dah datang melawat.

Kebiasaannya, setiap bilik memuatkan 20 orang pelajar. Had muatan yang paling maksima dalam bilik asrama di sekolah ini. 20 orang dalam bilik tu dah macam sardin cap ayam dalam tin. Berhimpit sesama mereka merebut oksigen. Kadang-kadang mereka juga berebut oksigen dengan baju-baju basah mereka yang bergantungan di tingkap-tingkap. Baju basah mereka yang disidai selepas mandi juga memerlukan oksigen untuk mengeringkan diri.

Bagi aku, jadi warden untuk pelajar tingkatan 5 yang berjumlah seramai 39 orang ini sedikit ringan dan tidak membebankan. Ye lah. Kalau nak dibandingkan dengan seluruh pelajar sebelum ini. Makin ramai pelajar, makin banyak lah kerenah mereka. Ada saja masalah yang nak diadukan. Bila jaga pelajar yang berumur 17 tahun ni, masalah yang remeh pun tidak ada. Maklum lah, lagi setahun mereka ini dibenarkan menonton filem yang bergenre 18 tahun ke atas. Sekarang ini tontonan mereka cuma U, untuk tontonan Umum. Haha.

PKHEM mengiringi Nazir dari YIK

Antara SOP lain yang perlu disediakan adalah, laluan pergi balik pelajar dari asrama ke sekolah. Untuk yang ini perlu label anak panah laluan semasa pergi dan semasa balik. Aku minta warden lain bantu dengan spray sahaja laluan mereka itu dengan spray warna merah dan hijau yang berbentuk anak panah. Merah untuk balik, hijau untuk pergi.

Garisan penjarakan di hadapan tandas

Suhu badan pelajar mesti diperiksa setiap kali ingin turun asrama untuk ke sekolah, sebelum masuk kelas dan sebelum masuk semula ke asrama selepas habis sesi persekolahan. Di kantin atau dewan makan juga mesti ada garis dan larangan untuk mengelakkan pelajar daripada duduk berdekatan di meja makan. Mesti ada garis semasa beratur dengan jarak 1 meter. Hand sanitizer juga perlu disediakan di dewan makan dan beberapa tempat strategik.

Nazir nampak macam berpuas hati dengan persediaan pihak sekolah

Semua itu sudah disediakan dan terpulang atas pelajar pula untuk mengaplikasikannya. Normal baharu ini pada awalnya susah untuk diaplikasikan kerana benda ini masih lagi asing, lagi-lagi dalam diri pelajar. Mereka bukan lagi rebung yang boleh dilenturkan. Namun, insyaAllah dengan peringatan yang acap kali mereka dapat lakukannya. Kita sama-sama bantu kita.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-