Skip to main content

WAKTU OPERASI UTC SELEPAS COVID-19 BERMULA 15 JUN 2020



Berikutan pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin atau dikenali juga dengan nama Abah Din berkenaan pembukaan semula pusat UTC untuk menjana semula ekonomi negara, waktu operasi UTC di semenanjung dan juga Sabah Sarawak turut diseleraskan.

Ini bukan bermaksud waktu operasi UTC di semenanjung sama dengan Sabah Sarawak. Di semenanjung ada waktu operasi yang sama di seluruh negeri. Dari Perlis hingga Johor, waktu operasinya sama. Buka pada waktu yang sama, tutup juga pada waktu yang sama. Begitu juga di negeri Sabah dan Sarawak, operasi di dua negeri tersebut selaras keduanya tapi tidak sama dengan semenanjung.

Bila waktu Operasi?

Maka berikut merupakan waktu operasi UTC untuk tahun 2020 bermula 15 Jun 2020 bagi semenanjung Malaysia dan juga Sabah dan Sarawak.

Semenanjung Malaysia:-

Hari biasa : 8.00 pagi - 9.00 malam
Hari minggu : 8.00 pagi - 5.00 petang

Sabah dan Sarawak dan W.P Labuan :-

Hari biasa dan hari minggu : 8.00 pagi - 5.00 petang

Sabah dan Sarawak ni masa operasi dia sama sahaja. Tak kira sama ada hari minggu atau hari biasa. Jadi, bagi sesiapa yang ada urusan dengan kaunter kerajaan semacam JPJ, JPN atau sebagainya, boleh rancang dengan sebaiknya masa untuk berurusan.

Baik juga kerajaan buat macam ni sebab ada orang yang kerja pukul 8 pagi hingga 5 petang. Ada yang kerja jaga 12 jam pada waktu siang. Jadi, mereka-mereka ini punya waktu yang fleksibel untuk berurusan di kaunter.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-