Skip to main content

COCONUT SHAKE MOKSU DI PASIR MAS, SEDAP TAK TERKATA

Air Tikrie

Bagi yang berada di Pasir Mas, Kedai Warung Kurnia Ibu atau lebih popular dengan Kedai Mok Su mesti sudah tahu berapa lama kedai ini sudah bertapak. Dari warung yang sekadar boleh berdiri, kini semakin membesar dan dapat memuatkan lebih 50 orang dalam satu-satu masa.

Apa yang istimewanya kedai ini adalah coconut shake-nya yang begitu sedap. Sejak dari awal berdirinya kedai Mok Su ini, menu coconut shake adalah menu utamanya. Bila sebut nak makan air coconut shake, mesti yang terlintas di kepala adalah Kedai Mok Su.

RESIPI COCONUT SHAKE

Aku pun tak berapa jelas, resipi apa yang diguna oleh Mok Su sehingga coconut shakenya begitu sedap dan digemari ramai. Aku cuma syak yang rahsianya adalah menggunakan aiskrim jenama Mognolia selain menggunakan betul-betul air kelapa. Bukan air masak atau air kelapa yang dicampur air.
Coconut Shake Coklat

MENU KEGEMARAN

Setiap kali aku pergi ke Kedai Mok Su, apa yang menjadi kesukaan aku adalah Air Tikrie. Air Tikrie ini adalah semacam air coconut shake juga tetapi dia gubah beberapa bahagian saja. Ada isi kelapa muda di dalamnya dan aiskrim juga adalah aiskrim yang perisa warna warni gitu (ada ke perisa warna-warni?). Tak boleh pilih nak aiskrim perisa apa sebagaimana menu coconut shake yang biasa. Lepas tu, di atas aiskrim tu dia tabur pula kacang yang sudah diblend halus. Nampak meriah gitu.

Selain coconut shake, kedai ini juga menyediakan sajian berupa makanan panas. Ada pelbagai aneka masakan panas yang bagi aku boleh tahan sedapnya. Sesetengah kedai, kalau trademarknya coconut shake, biasanya coconut shake je yang sedap. Menu lain tu macam ke laut je rasa dia. Tapi tidak di Kedai Mok Su ini. Kalau waktu pagi, ada menu nasi lemak. Sambalnya pun sedap.

WESTERN FOOD

Tak nak makan masakan panas? Kedai ini ada juga menu western. Ada chicken chop, lamb chop dan binatang-binatang seumpamanya yang dichop. Nasi goreng lamb chop juga ada. Gabungan western dengan masakan panas. Untuk western, aku tak boleh nak komen sebab tak pernah order. Aku jenis eastern, tak berapa makan yang western. Haha.

LOKASI

Lokasi kedai ini adalah betul-betul di Bandar Pasir Mas. Nak spesifik, boleh search di dalam google maps atau guna waze. Cuma yang bestnya adalah kedudukan kedai yang berada di tepi rel kereta api. Ada rasa yang melonjak tinggi dan ada rasa kelainan bila tengah menyantap makanan tu, tiba-tiba terdengar bunyi kereta api datang. Sayup-sayup dari jauh yang kemudian semakin mendekat. Perasaan itu terlalu mahal bagi aku. Kemudian bunyi honnya pula. Tanda dia ingin berhenti di stesen di hadapannya. Pongggg... pongggg.. ponggg...

Ni ruang makan di bahagia belakang. Tak nampak rel kereta api.

KESIMPULAN

Kesimpulannya, coconut shake Mok Su ini memang sedap. Minum sekali, memang tak puas. Terasa ingin repeat. Hari-hari pun tak apa sebab harganya untuk segelas cuma RM 3. Murah la juga berbanding dengan zaman kapitalis sekarang. Nak elak sesak dan ramai orang, jangan datang lepas waktu sekolah atau waktu lunch hour. Tu masa kemuncak.

Kalau musim sekolah, kedai ini penuh dengan budak-budak yang berseragam dengan seragam sekolah. Duduk lepak, ada yang bermadu asrama dengan bermodalkan RM 3 untuk segelas air coconut shake. Jadi, korang yang datang Kelantan, kedai ini adalah kedai wajib untuk korang datang dan cuba air coconut shakenya.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-