Skip to main content

JUMAAT PERTAMA DI BUMI ASRIAH

Fauzan di hadapan menyampaikan khutbah Jumaat
Malaysia sekarang dalam tempoh pemulihan yang diberi nama Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bagi membendung virus COVID19 yang mula tular pada Mac lepas. Pun begitu, sepanjang PKPP ini, masjid telah dibuka dan orang ramai boleh solat jemaah di masjid.

Begitu juga dengan solat Jumaat, namun ianya terhad sehingga masjid penuh sahaja dengan penjarakan 1 meter antara seorang dengan yang lain semasa di dalam masjid.

SOLAT JUMAAT DENGAN PENJARAKAN 1 METER DI MASJID

Bermakna, sekiranya solat Jumaat, tak semua orang yang berada di mukim tersebut dapat solat Jumaat. Sebab biasanya kita lihat, masjid sentiasa penuh pada solat Jumaat. Jadi, sekiranya dijarakkan 1 meter antara seorang dengan seorang yang lain, bermakna hampir separuh sahaja yang boleh hadir berbanding kapasiti asal yang dapat memuatkan jemaah.

Berbalik kepada asrama sekolah tempat aku bekerja, pelajar di sini cuma berjumlah 37 orang sahaja. Hendak ikut kebiasaan dengan pergi solat Jumaat di Bandar Pasir Mas, semestinya tidak mendapat persetujuan pihak pengurusan masjid. Ini kerana anak mukimnya sendiri ada yang tak dapat bersolat Jumaat. Ini pula anak-anak tahfiz yang duduk merata tempat. 

Jadi, PKHEM sekolah aku mencadangkan untuk melaksanakan solat Jumaat di masjid sekolah sahaja. Tidak pernah dibuat sebelum ini. Jadi, aku sebagai warden bersetuju sahaja. Patuh pada arahan pentadbir. Hehe.

SOLAT JUMAAT DI MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN AL-ASRIAH

Jadi, benda ni sebenarnya senang je sebab ia melibatkan pelajar tingkatan 5 yang pemikirannya sudah sedikit matang. Sudah tahu banyak perkara. Tugas aku cuma berikan arahan kepada mereka. Biar mereka urus sendiri. Ajar mereka mengurus diri mereka sendiri.

Aku panggil 2 orang pelajar. Masing-masing ketua pelajar dan juga ketua asrama. Aku terangkan kepada mereka tentang solat Jumaat yang akan didirikan di Masjid MTAQA.

"Ustaz nak semua pelajar turun awal dan semuanya sudah siap dalam dengan wudhuk' sebelum masuk waktu Zohor," aku berikan penjelasan kepada mereka apa yang perlu mereka buat.

"Ustaz tak nak ada pengumuman di asrama yang mengarahkan pelajar untuk turun dan mengosongkan asrama kerana nak solat Jumaat di masjid kita," aku berikan peringatan tentang ini kerana kebiasaan mereka selalu bagi arahan melalui pembesar suara di asrama.

Aku takut pengumuman mereka akan didengari oleh masyarakat sekeliling dan risau sekiranya ada yang datang curi solat Jumaat sekali dengan pelajar.

"Nah, ini khutbah Jumaat nanti. Cari seorang khatib selaku imam solat. Baca kesemua khutbah yang ada di dalam kertas tu. Pastikan baca semuanya kerana di dalamnya sudah terdapat rukun-rukun khutbah. Tak lama pun, ustaz yakin dalam 10 minit dah habis dah khutbah," aku menghulurkan teks khutbah yang diprint dari laman web JAKIM kepada mereka.

"Persediaan tempatnya, cuma pastikan ada kerusi, mikrofon yang berfungsi. Itu sahaja. Tongkat tak payah tak apa sebab memang tak ada. Benda tu tak wajib. Tak apa," aku bagi penjelasan terakhir. 

"Beres ke dop? Faham ke?" Aku bertanya meminta kepastian.

"Faham ustaz." Mereka menggangguk.

"Okay, kalau faham tak apa lah. Ustaz nak tengok semua berjalan lancar. Nanti dekat waktu Zohor ustaz pergi ke masjid untuk tengok macam mana kerjasama pelajar. Okay, terima kasih."

********

Alhamdulillah. Solat Jumaat pertama di Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah berjalan dengan lancar. Khutbah pun jelas dan padat dibaca oleh pelajar bernama Fauzan. Bilal pun boleh tahan lunak suaranya yang mengalunkan azan. Namanya Alif Muhammad.

Pelajar ini sebenarnya ada bakat, ada kemahiran dan ada kebolehan. Terpulang kepada guru, kepada pendidik untuk gilap mereka menjadi permata atau kaca. Beri mereka peluang!

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-