Skip to main content

HILANG BISA, TINGGAL TARING

Atas kiri; Amin, Syuaib, Hakimi, Hafiz
Bawah dari kiri; Arafat, Faiz, Jamil, Shauqi

Terima kasih kepada alumni MTAQ kerana menganjur futsal mahabbah untuk ahli-ahlinya. Penganjurannya boleh dikatakan berjaya kerana hampir kesemua batch kecuali satu batch; bermula batch 21 hingga batch 29 yang berdaftar.


Pada mulanya, team kami batch 24 ni agak hambar. Suam-suam kuku bila yang nak bermain cuma 5 orang sahaja.


Tapi, akhirnya cukup satu team. Rupanya ada beberapa ‘player star’ kena pm tepi, merayu supaya turun beraksi.


Diletakkan bersama team batch 21, 25 dan juga Golden Age boleh dikatakan agak mencabar kerana team mereka telah menempa nama di peringkat antarabangsa. Dulu-dulu, satu Mesir kenal dengan team mereka. Jazari FC & Jentufy FC. 


Kena pula game pertama, team kami kalah 0-1 dengan batch 21. Semangat kami mula pudar. Tambahan, player star kami belum sampai lagi.


Tapi kami bangkit dengan seri 1-1 melawan Golden Age. Dan penentu untuk kami mara ke tempat ketiga dan keempat adalah perlawanan dengan batch 25.


Kami gugup. Mereka ada ramai atlit. Seorang tu atlit kayuh basikal 100km sehala. Seorang lagi ayam tambatan Ultimate FC. Mental kami mula bercelaru.


Ketika berbincang posisi dan taktikal, kami mendapat satu khabar gembira. Ada seorang batch kami, Izhar Amin aka IFAB, taikun besar yang duduk jauh di sana telah bank in bayaran sebanyak RM 1000 untuk perbelanjaan kami malam itu.


Ahh. Tiba-tiba semangat kami yang gentar telah menjulang tinggi. Kami tekad untuk tidak mahu menghampakan harapan beliau. Terima kasih taukey Mawar Teraju Sdn Bhd, Nak beli baja, nak beli pisang tanduk, nak buat rumah, boleh deal dengan dia.


Akhirnya, kami berjaya memberi kesedihan buat team batch 25 dan menjadikan kami berada di tempat kedua dalam kumpulan, bawah team batch 21.


Rupa-rupanya, team batch 25 ni biasa-biasa sahaja. Ini bermakna kami dapat pergi ke peringkat penentuan tempat ketiga dan keempat. Berentap melawan team batch 29.


Wisel penamat berbunyi. Dengan jaringan 4-1 melawan team batch 29, berjaya menjadikan kami berada di tempat ketiga untuk keseluruhan liga futsal alumni kali ini.


Satu pencapaian yang boleh dibanggakan buat batch kami. Taring tu ada, tapi bisanya telah hilang.


Terima kasih presiden AMTAQ, Adib Saat kerana dapat mengumpulkan kami semua di sini. Berukhuwah sambil bersukan. 

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-