Skip to main content

CARI KERJA SANTAI DI KELANTAN?Bila duduk semeja dengan orang yang ada skrol Master, perbualan dia jadi lain sikit. Ambo adalah antara orang yang bertuah malam tadi.
.
“Mad, demo kerja KL, acap kali balik Kelantan sebab nak ziarah ayah yang tak berapa sihat. Kawe rasa, baik demo cari kerja di Kelantan. Boleh duduk dekat dengan mak ayah. Bila-bila masa boleh jenguk mak ayah.”
.
“Betul. Kawe ada terlintas juga. Tapi kalau balik Kelantan, kawe tak sempat cover.” Kening Mad berkerut.
.
“Apa yang tak sempat cover?” Ambo tanya dia.
.
“Hutang. Kawe kerja sekarang ni banyak untuk cover hutang. Kalau balik Kelantan, rasa tak sempat nak cover. Kena start balik dari gaji basic.”
.
“Ooo… banyak hutang. Kawe bagi cadangan jer. Pasal Mad orang bijak, ada Master, malam-malam pakai spek kuning. Mesti ada planing lain.”
.
“Plan setakat ni ada. Rasa nak cari kerja yang rilek-rilek sikit.”
.
“Kerja sekarang tak rilek ke?”
.
“Tak rilek. Letih sangat sehingga kawe rasa kawe tak ada masa untuk diri sendiri. Kehidupan kawe seharian hanya untuk kerja. Balik kerja dalam pukul 5-6 petang. Kadang-kadang lepas Maghrib boleh terlelap. Balik rumah nampak macam balik, tapi banyak benda kena fikir pasal kerja untuk esok.” Panjang Mad cerita pasal kerja dia.
.
“Ooo… penat juga. Ada Mad kerja rilek, boleh duduk di Kelantan.” Ambo cuba bagi solusi.
.
“Ada? Kerja apa?” Mad teruja. Macam ada sinar harapan.
.
“Kerja dengan YIK!”

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-