Skip to main content

PKPB : PUOK KELATE PAKAT BERKURUNG 21 NOV - 06 DIS 2020

Semalam telah diumumkan yang Kelantan akan mula melaksanakan PKPB bermula 21 November sehingga 6 Disember. Maka ada la yang otak kreatif lagi melucukan menterjemah PKPB itu kepada Puok Kelate Pakat Berkurung. Maksud yang lebih sama dengan makna asal PKPB iaitu Perintah Kawalan Berkurung Bersyarat yang mana secara umumnya semua kena duduk di rumah. Jangan bergerak kemana-mana.

Pada masa yang sama, sudah ada beberapa negeri yang PKPB sudah tamat, antaranya adalah Terengganu dan Johor. Kelantan terpaksa dilaksanakan PKPB berikutan kes positif yang mendadak naik saban hari. Angka yang mendadak ini begitu merunsingkan pihak kesihatan dan juga orang ramai. Runsing fasiliti yang agak terhad dan runsing jika virus COVID-19 lebih cepat merebak menjangkiti orang awam.

Antara kluster yang masih lagi aktif setakat ini adalah kluster Mengketil. Katanya Pengarah Kesihatan Malaysia, antara punca utama Kelantan mendapat virus yang mendadak ini adalah berikutan daripada manusia yang berada di zon merah masuk ke Kelantan tanpa kuarantin diri mereka sendiri. Ini secara tak langsung menjangkiti ahli keluarga mereka yang mana seterusnya ahli keluarga ini akan merebak kepada orang sekitar dan seterusnya semakin merebak.

Ini menunjukkan yang rakyat kita masih lagi memandang rendah berkenaan penyakit yang boleh berjangkit tanpa ada gejala. Rakyat kita masih lagi degil dan tidak mengendahkan nasihat dan saranan pihak berwajib. Rakyat kita masih lagi bodoh sebenarnya. Tapi, jika dilabel bodoh begitu, macam tak kena pula. Yang pulang dari zon merah tanpa kuarantin ni bukan calang-calang tahap pendidikan mereka. Ada jururawat, ada engineer, ada guru. Entahlah, pulang untuk menyusahkan orang lain agaknya.

Sebenarnya, minda rakyat kita masih lagi tercorot. Tahun 2020 tidak menjadikan minda rakyat di negara kita begitu berkembang pesat. Minda dan sikap menjadikan satu gabungan yang menyebabkan rakyat Malaysia dan kaum Melayu begitu perlahan untuk maju ke hadapan menandingi rakyat dan kaum lain. Terimalah.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-