Skip to main content

PERBAHARUI, 'RENEW' SSM SECARA 'ONLINE'

Bagi sesiapa yang ingin memperbaharui lesen perniagaan mereka yang didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), anda semua boleh perbaharuinya melalui portal EZBIZ.

Tapi, untuk mendaftarkan diri sebagai pengguna ezbiz, anda perlu daftar dan perlu aktifkan pendaftaran di kaunter SSM buat kali pertama. Bermakna, untuk penggunaan kali pertama, perlu juga ke kaunter SSM. Tidak senang dengan hanya duduk di rumah dan dapat pengaktifan secara automatik.

Jadi, sekiranya anda perbaharui lesen di SSM, alang-alang dah pergi SSM, boleh daftar ezbiz. Selepas ini, atau tahun depan, dah tak perlu ke SSM untuk perbaharui lesen. Bayar secara online dan tekan butang print untuk print sijil SSM.

Kat bawah adalah langkah-langkah yang perlu dibuat untuk memperbaharui lesen SSM melalui portal ezbiz. Kalau terus ke laman web ezbiz pun ada sediakan manual untuk menerangkan langkah demi langkah untuk membantu pengguna menggunakan khidmat mereka.

Masukkan username dan password yang telah didaftarkan. Jika tak ingat boleh tekan forgot password dan kena masukkan IC untuk reset semula kata laluan. Nanti dia akan hantar password baharu dekat email yang telah didaftarkan.

Boleh juga untuk memperbaharui lesen SSM milik orang. Jadi, jika ada kawan kita yang nak perbaharui lesen SSM, kita boleh tolong bayarkan untuk mereka. Kawankan? Takkan nak berkira. Caj la RM 10-RM setiap sijil. Nak perbaharui untuk orang lain pastikan kena ingat no pendaftaran syarikat dia. Kalau tidak, tak dapat nak buat. Untuk proceed payment, nanti boleh bayar melalui internet banking atau pun melalui kad kredit atau debit.

Untuk download sijil perniagaan selepas selesai pembayaran. Sila ikut langkah di atas.


Lepas siap, pastikan tidak terlupa untuk download sijil dan juga bisnes info. Bisnes info ini hanya boleh didowload selama 14 hari sahaja selepas buat pembayaran. Kemudian, nak download juga kena bayar melalui portal MYDATA di bawah SSM. Boleh rujuk website SSM. Bayaran dalam RM 20.00 untuk sekeping sijil.Tempoh hari, aku buat melalui komputer tidak berjaya untuk download sijil dan print. Tiada paparan di skrin selepas tekan download certificate. Jadi, aku log in melalui telefon dan dapat download dengan baik sijil SSM. Sijil tersebut boleh disimpan dalam PDF atau boleh upload dimana-mana cloud untuk kegunaan kita di hari kemudian.Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-