Skip to main content

PERATURAN SEKOLAH LAGI ZALIM DARI YAHUDI“Mil, kita kalau jadi guru ni, kena banyak sabar.” Sahabat ambo nama Hafizi melontar kata nasihat.
.
“Ji ada pengalaman ko?”
.
“Ada juga walaupun tak banyak. Kita nak didik anak dia, tapi ibu bapa pula semacam tak menyokong usaha kita. Bahkan siap dipersalahkan lagi,” intonasi suaranya seakan mengandungi rasa kecewa.
.
“Cuba Ji cerita pengalaman Ji.”
.
“Ceritanya begini Mil. Pada suatu hari, datang seorang bapa kepada pelajar di sekolah.”
.
Hafizi memulakan cerita.
.
“Ustaz, ambo mari ni nak bincang pasal telefon anak ambo yang dirampas oleh pihak sekolah. Boleh ke kalau ambo nak tebus balik?” Seorang bapa dalam umur 40-an bertanya kepada Hafizi yang merupakan ketua unit HEM di sebuah sekolah.
.
Keduanya duduk di atas sofa di dalam bilik tamu sekolah. Saling mengadap antara satu sama lain. Di tengah-tengah mereka ada sebuah meja kayu beralaskan cermin jernih.
.
“Minta maaf banyak Encik. Memang kita tak boleh bagi tebus. Saya ikut polisi sekolah. Barang larangan yang dirampas oleh pihak sekolah, tidak akan dikembalikan semula kepada pelajar.” Lembut tapi tegas jawapannya.
.
Sudah berzaman sekolah tempat sahabat ambo berkhidmat mengguna pakai peraturan ini. Jika bawa barang larangan, kena berani untuk terima hukumannya; iaitu tidak boleh dipulangkan buat selamanya.
.
“Tapi saya bukan pelajar. Saya ayah dia.”
.
“Tapi dia tu pelajar dekat sini encik. Jadi encik tu ayah kepada pelajar. Sama!” Jawapan bapa pelajar tadi mengundang rasa geram dalam hati. Namun, masih lagi dapat dikawal oleh Hafizi.
.
“Telefon mahal tu ustaz. Model baru Iphone. 512 GB pula.”
.
“Saya minta maaf sekali lagi. Memang kami tidak boleh pulangkan. Lagipun semasa hari pendaftaran, ketua warden dah bagi taklimat tentang barang larangan. Tidak kira nilainya sejuta pun, jika itu sudah barang larangan, kami tidak akan pulangkan semula jika dirampas.” Sudah berkali Hafizi memberi kata maaf walaupun bukan salahnya.
.
Bapa pelajar tadi terkedu. Kepalanya tunduk ke bawah, merenung lantai.
.
“Bagi la pengecualian kepada saya seorang saja ustaz.” Kali ini dia cuba merayu. Memohon simpati.
.
“Maaf banyak-banyak. Jika saya bagi pengecualian kepada Encik, bagaimana dengan ibu bapa yang sebelum ni datang untuk menebus barangan anak-anak mereka? Apa kata pelajar lain? Saya kena bersikap adil, Encik.”
.
Pantas bapa pelajar tadi bangun dan merenung ke arah Hafizi seraya berkata, “Peraturan sekolah ni lagi zalim dari Yahudi!!”
.
Kemudian, dia bergegas keluar dengan mendengus kecewa. Mungkin bercampur dengan marah.
.
Selamat Hari Guru buat semua guru dan para pendidik.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-