Skip to main content

DIARI PKP 2021 : PART 3

Tangga tolak laras

Sebuah banglo berwarna hijau terpacak di hujung jalan. Rahim terus memarkir kereta dia di hadapan rumah. Pagar sudah terbuka luas. Mungkin tuan rumah sudah menjangka kehadiran Rahim.

“Mil, hari ni job servis aircond.” Rahim memberitahu aku.

“Servis aircond? Haritu kata kerja wiring.”

“Aircond jarang-jarang. Wiring kadang-kadang.” Rahim selamba menjawab.

“Aii… ajar hing. Kawe tak pandai bab aircond. Basic pun kosong.”

“Beres. Jangan kalut. Kawe ajar la.”

Seorang lelaki muda keluar dari rumah. Mungkin anak tuan rumah.

“Kita mari nak buat kerja ni. Bilik mana yang nak servis aircond tu?” Rahim terus menanyakan lelaki muda tersebut.

“Masuk la bang. Bilik saya yang nak servis aircond tu.” Lelaki muda tadi menjawab. Terus di bawa kami ke ruang biliknya.

Rahim merenung Aircond berjenama Topaire yang tegak di dinding. Kata nama ‘aircond’ adalah perkataan Bahasa Inggeris. Jika mengikut Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ianya adalah penyaman udara. Kalau sebelum ini, istilah lamanya adalah pendingin hawa atau penghawa dingin.

“Masalah apa lagi selain aircond tak sejuk?” Gaya seorang pro bertanya. Tangannya mencengkak pinggang.

“Masalah air buang aircond meleleh keluar ikut dinding kalau saya pasang aircond dalam 30 minit.”

“Mil, ambil tangga dekat kereta. Nampak gaya kita kena buat turun indoor ni. Kena leraikan satu-satu dan cuci biar bersih.”

Aku akur arahan Rahim dan terus mengambil tangga. Atas kereta Proton Saga Rahim, ada 4 jenis tangga. 3 tangga yang boleh kangkang dan 1 tangga yang boleh ditolak laras.

Tangga kangkang sudah berada betul-betul di bawah indoor.

“Naik Mil. Demo buka casing dia. Demo ikut gerak hati nak buka skru yang mana.”

“Demo yakin ke dengan kawe?” Aku bertanya sangsi. Aku sendiri sudah berasa sangsi dengan diri sendiri.

“Demo buat dulu. Kalau ada masalah, kawe back up. Kawe nak gi belakang. Nak tanggalkan paip dekat outdoor. Baru boleh buat turun indoor ni.”

Yang dalam bilik, dipanggil indoor. Yang belah luar berbentuk empat segi dan ada bilah kipas yang berpusing dipanggil outdoor.

Baru aku mengerti istilah orang servis aircond. Atau mungkin juga istilah yang dicipta sendiri oleh Rahim?

10 minit berlalu. Skru yang kurasakan memang patut ditanggalkan, aku tanggal. Ada yang aku ikut gerak hati sebagaimana ajaran Rahim, ada yang aku ikut gerak akal fikiran. Menggunakan logik.

“Hing, kawe cabut belaka dah skru. Lepas tu kena buat apa?” Aku berkomunikasi dengan Rahim di sebalik dinding. Tingkap yang terbuka dapat menyampaikan suara aku dengan baik di gegendang telinga Rahim.

“Demo cabut baju dia. Kena kuat sikit guna tenaga. Baru boleh cabut.” Rahim memberi panduan.

“Baju? Tak ada baju ni Hing. Nampak bogel body aircond ni.”

“Demo ni…. Lucu sungguh. Baju tu cover body dia la. Demo kena cabut dulu. Baru boleh buat turun body indoor ni.”

Aku menarik, kemudian turut menggoncang cover supaya tertanggal dari body. Tapi, usaha tidak membuahkan hasil. Aku berhati-hati, tidak menggunakan sepenuh tenaga. Risau sekiranya ada klip yang terpatah dan berlaku kerosakan.

‘Takkan baru sekali datang kerja dah kena ganti.’ Hati berbicara sendirian.

“Hing, tak boleh tanggal cover ni. Skru semua dah tak ada,” aku mengadu kepada Rahim.

“Tak apa. Tinggallah. Nanti kawe pergi tengok.”

Rahim memanjat tangga. Sebentar kemudian nampak cover body indoor aircond sudah dapat dicabutnya. Dia menghulur cover kepada aku untuk diletakkan di bawah.

Ajaib betul! Sekali buat dah tercabut. Aku makin percaya yang Rahim ni adalah seorang wali. Dulu memang ada desas-desus khabar angin mengatakan yang Rahim adalah seorang wali. Aku tidak percaya sehinggalah pada detik ini. Aku rasa bertuah dapat berdamping dengan seorang wali.

“Hing, demo ni memang betul la orang gelar wali.” Rasa teruja yang tidak boleh disimpan lagi. Terus aku memberitahu Rahim.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-