1 RUMAH 1 HAFIZ AL-QURAN

 Berikut adalah point-point yang disampaikan oleh penceramah ketika webinar yang bertajuk 1 Rumah 1 Hafiz. Sengaja aku letak di sini sebelum nota yang ditulis oleh aku ketika webinar hilang.

1) Ibu bapa menjadi pendorong utama untuk anak-anak menjadi seorang hafiz al-Quran.


2) Ibu bapa perlu tahu kenapa anak-anak perlu hafal al-Quran dan ibu bapa juga perlu tahu apa itu kelebihan penghafal al-Quran.


3) Perlu ada ilmu pengetahuan dalam bidang hafalan al-Quran.


4) Perlu ada ketegasan dalam mendidik anak-anak.


5) Doa yang tidak putus-putus kepada Allah S.W.T dan hubungan antara ibu bapa dengan Allah adalah hubungan yang comel dan baik. Ibu bapa yang sentiasa taat kepada perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.


6) Menjadikan rumah itu dengan suasana al-Quran. Suasana al-Quran bermaksud seperti suasana madrasah atau suasana di maahad tahfiz. Disiplin anak dengan masa dan al-Quran di peringkat pendidikan awal semasa di rumah.


7) Jika ibu bapa tidak pandai mengenai selok belok bidang hafalan al-Quran, gaya suasana al-Quran, pastikan bertanya kepada pakar atau sesiapa yang punya pengetahuan. Boleh panggil guru untuk beri tunjuk ajar.


8) Wajibkan dalam satu hari, perlu ada masa untuk anak-anak memperkemaskan bacaan al-Quran di rumah.


9) Untuk peringkat awal, boleh guna buku Iqra' untuk anak-anak mengenal huruf dan sebagai peringkat permulaan membaca al-Quran.


10) Pentingkan sebutan huruf terlebih dahulu sebelum hukum tajwid.


11) Sebab itu perlukan guru yang hebat untuk betulkan anak-anak di peringkat permulaan. Biasanya ambil sebulan dua untuk betulkan makhraj huruf seseorang. Sekiranya makhraj huruf sudah betul, mudah dan senang untuk anak-anak menghafal al-Quran.

No comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.