Skip to main content

1 RUMAH 1 HAFIZ AL-QURAN

 Berikut adalah point-point yang disampaikan oleh penceramah ketika webinar yang bertajuk 1 Rumah 1 Hafiz. Sengaja aku letak di sini sebelum nota yang ditulis oleh aku ketika webinar hilang.

1) Ibu bapa menjadi pendorong utama untuk anak-anak menjadi seorang hafiz al-Quran.


2) Ibu bapa perlu tahu kenapa anak-anak perlu hafal al-Quran dan ibu bapa juga perlu tahu apa itu kelebihan penghafal al-Quran.


3) Perlu ada ilmu pengetahuan dalam bidang hafalan al-Quran.


4) Perlu ada ketegasan dalam mendidik anak-anak.


5) Doa yang tidak putus-putus kepada Allah S.W.T dan hubungan antara ibu bapa dengan Allah adalah hubungan yang comel dan baik. Ibu bapa yang sentiasa taat kepada perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.


6) Menjadikan rumah itu dengan suasana al-Quran. Suasana al-Quran bermaksud seperti suasana madrasah atau suasana di maahad tahfiz. Disiplin anak dengan masa dan al-Quran di peringkat pendidikan awal semasa di rumah.


7) Jika ibu bapa tidak pandai mengenai selok belok bidang hafalan al-Quran, gaya suasana al-Quran, pastikan bertanya kepada pakar atau sesiapa yang punya pengetahuan. Boleh panggil guru untuk beri tunjuk ajar.


8) Wajibkan dalam satu hari, perlu ada masa untuk anak-anak memperkemaskan bacaan al-Quran di rumah.


9) Untuk peringkat awal, boleh guna buku Iqra' untuk anak-anak mengenal huruf dan sebagai peringkat permulaan membaca al-Quran.


10) Pentingkan sebutan huruf terlebih dahulu sebelum hukum tajwid.


11) Sebab itu perlukan guru yang hebat untuk betulkan anak-anak di peringkat permulaan. Biasanya ambil sebulan dua untuk betulkan makhraj huruf seseorang. Sekiranya makhraj huruf sudah betul, mudah dan senang untuk anak-anak menghafal al-Quran.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-