Skip to main content

KEDAI MAKAWE DI KG REPEK PASIR MAS - SARAPAN PAGI ALA-ALA WESTERN

 

Jarang-jarang ada juga mari rasa nak makan makanan ala-ala western. Makan pula untuk breakfast di waktu pagi. Macam mat salleh pula kan?

"Eleh... mana tahu mat salleh pagi-pagi lagi dah makan macam tu?"

"Tengok movie Mat Salleh la. Tengok ada babak dia makan macam tu. Ada hotdog ada cheese, kira makanan Mat Salleh la tu."

Untuk orang Pasir Mas yang nak sarapan ala-ala western tu, boleh cuba makan di Kedai Makawe yang terletak di Kampung Repek, Pasir Mas. Kedai dia kecil sahaja tapi berada di tepi jalan utama. Mudah untuk dilihat. Ada kain rentang yang besar bertulis Kedai Makawe.

Nama kedai bunyi Kelantan kan? Tapi makanan dia memang boleh dipuji. Semuanya sedap! Macam makan dekat Amerika.

"Makawe tu sempena nama dia Mak Awe."

"Bukan, Makawe tu maksudnya Ma Kawe (Ma Saya)."

Pernah sekali nama Kedai Makawe menjadi pertikaian. Ada yang berpendapat maksudnya adalah Mak Awe. Kelantan memang selalu letak Mat dekat depan kalau nama lelaki. Kalau perempuan, akan diletak Mek. Jadi, Kedai Makawe disebabkan nama tuan kedai adalah Awe. Nak nampak kelainan, dia ganti huruf T pada ejaan Mat tu dengan huruf K. Maka, jadilah Mak Awe.

Pendapat kedua, Makawe tu adalah singkatan kepada sebutan Ma Kawe. Kawe dalam bahasa Kelantan adalah saya. Jadi, maksudnya adalah Kedai Ma Saya. Seolah-olah tuan kedai nak menunjukkan kedai yang ada itu adalah kedai mak dia. Dia tolong uruskan.

Jadi, mana pendapat yang benar dan betul atau pendapat yang hampir kepada betul?

Setelah dirisik dan ditabayyun dengan betul, maka pendapat yang paling kuat adalah pendapat yang kedua. Ini setelah ditanya sendiri kepada tuan kedai.

"Jadi, sia-sialah kita mempertikai apa makna di sebalik nama kedai? Baik terus pergi tanya tuan kedai. Dapat jawapan yang tepat!"

PELBAGAI MENU ROTI

Di Kedai Makawe ada pelbagai jenis menu roti. Roti yang digunakan adalah tebal macam roti titab dan atasnya ada pelbagai jenis topping. Ada sambal daging, ada telor, ada hotdog, ada cheese, ada kacang pol dan macam-macam lagi la.

Kalau nak nampak special sikit, ambil la Roti Makawe. Nama pun sama dengan nama kedai dan mungkin ini menu trademark kedai tersebut. Kenapa special? Sebab ia adalah yang paling mahal antara menu roti yang ada dalam senarai buku menu.

Makanan apa lagi yang ada dekat kedai ni?

Nasi kukus dengan ayam goreng pun ada dekat kedai ni. Jika rasa tak kenyang makan roti, boleh tambah order nasi kukus. Gerenti memang kenyang la jika dah makan roti, tambah pula dengan nasi kukus ayam goreng. Jika tak kenyang lagi, banyakkan muhasabah; kita hidup untuk makan atau makan untuk hidup.

Tu je ke menu yang ada?

Jika diikutkan buku menu, ada lagi menu lain seperti steak daging, steak ikan, chicken chop, lamb chop cumanya tak pasti pula sama ada menu tu sekadar menu atau memang betul-betul ada. Sebabnya aku tak pernah pula order. Pergi waktu pagi, western sangat la kalau pukul 8 pagi order chicken chop dan steak daging. Minum pula dengan teh tarik.


Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-