Skip to main content

HIKING KE GUNUNG BAH GADING & AIR TERJUN TIGOK PART 1

Lama berehat dari dunia hiking. Awal tahun 2020, naik Kem Baha, kemudian kahwin, kemudian PKP melanda negara dan masa terus berlalu hingga ke tahun 2022.

Dan sekarang, Ogos 2022.

Aku berani menyahut cabaran untuk mengikuti trip mendaki ke Gunung Bah Gading yang terletak di daerah Bidor, Perak. Hampir 2 tahun tidak aktif hiking, jiwa memberontak untuk masuk ke hutan dan memerah keringat untuk ke puncak gunung.

Ada yang cakap Gunung Bar Gading, ada yang cakap Bah Gading. Entah mana satu yang betul. Yang penting, dekat belakang, bunyinya adalah GADING!

Bentuk gunung semacam gadingkah? Atau banyak binatang bergading yang ada dalam trek pendakian untuk ke puncak? Apakah yang menyebabkan gunung tersebut dipanggil dengan gunung Bah Gading? Wallahu a’alam. Setakat ni tidak ada jawapan yang betul-betul tepat.

Mengikut trip yang dianjurkan oleh Mors untuk kali yang ketiga. 2 kali sebelum ini adalah trip CBL dan trip Gunung Tahan Merapoh – Merapoh. Malangnya trip kali ini gogonya iaitu Aziz tidak turut serta. Gogo dengan trademark kasut adidas kampung putih dengan topi ala-ala topi Jack Sparror versi moden.


Pada hari Sabtu, awal pagi lagi kami sudah terpacak di Masjid Muhtadin, Bidok, Perak. Pukul 6.45 pagi sampai di perkarangan masjid. Sempat solat Subuh sebelum berlalunya waktu. Perjalanan yang memakan masa selama sejam setengah dari Sungai Siput mengikut lebuhraya Utara Selatan.

Meeting point kami adalah di Masjid Muhtadin. Cukup semua orang, kami gerak ke Medan untuk sarapan. Usai sarapan, di situ juga gogo menghamparkan ground dan mengagihkan ration untuk setiap orang. Hinggakan ada orang yang datang jenguk ingatkan ada jualan lelong.

Gogo siap briefing secara ringkas dan memperkenalkan setiap line-up. Gogo juga meminta maaf kerana tidak dapat mengikut sama untuk trip ini. Katanya ada hal yang tidak dapat dielakkan. Entah, sebab apa.

Selepas itu, terus kami gerak ke Pos Gedung. Perjalanan yang hampir sejam jauh ke pedalaman. Pos Gedung adalah kawasan orang asli. Sebelum sampai ke Pos Gedung, akan bertemu dengan SK Senta. Petanda sampai di Pos Gedung adalah bila sampai di SK Pos Gedung. Itulah tempat kami untuk parking dan memulakan pendakian ke Gunung Bah Gading.


Ration company dimasukkan ke dalam beg. Semua sudah siap sedia. Sebelum masukkan ration, aku timbang beg lebih kurang dalam 10-11 kg sahaja. Campur dengan ration company rasanya ada dalam 12 kg paling maksimum. Rasanya ini beg yang paling ringan untuk trip hiking bermalam yang aku join.

Guide untuk trip kali ini adalah Azizul Fitri atau dikenali dengan nama Megu. Dia mengira line-up, dan mengeluarkan buku nota kecil dari beg dia. Sebatang pen di tangan kanannya seperti mencatat sesuatu. Cara yang old school dan rasanya tak ramai guide yang buat catatan seperti itu. Mungkin catatan peribadinya.

“Jom bergambar,” Megu mengajak line-up untuk bergambar.

“Jom! Kena bergambar masa tengah muka ada banyak senyum.” Sampuk sorang line-up lelaki. Betul sangat. Kalau nak bergambar masa turun nanti. Nanti muka banyak masam sebab penat.

Bacaan doa selamat mengiringi kami sebelum Megu membawa kami jauh ke dalam hutan. Perjalanan menuju ke Bah Gading bermula.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS MALAYSIA SEBAGAI WAKIL

Ini bila aku pergi sebelum pejabat pos buka lagi. Pukul 8.05 pagi Pagi tadi aku pergi ke Pejabat Pos Malaysia untuk memperbaharui aka renew lesen memandu. Tapi bukan lesen memandu aku la. Adik aku minta tolong aku untuk renew lesen memandunya memandangkan dia ni seorang yang sibuk bekerja. Sibuk la sangat sampai tak ada masa nak pergi pejabat pos. Disebabkan aku ni seorang abang yang baik hati lagi berdedikasi, maka aku dengan relanya sanggup untuk menolongnya. Ya lah. Adik sendiri. Tak kan tak nak tolong kan? DAH RAMAI YANG BERATUR Awal pagi lagi aku dah pergi. Pukul 8.05 minit pagi aku dah sampai di Pejabat Pos Pasir Mas, Kelantan. Masya Allah. Sungguh bersemangat dan sungguh berdisiplin anak-anak Pasir Mas kerana bila aku sampai tu, pejabat Pos masih lagi tutup tetapi orang yang beratur sudah ramai. 10 orang tu lebih la. Ini betul-betul menguji tahap kesabaran aku memandangkan aku selalu kalah dengan sabar bila melibatkan perlu beratur panjang.  Aku search google

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-